Pasztet z grzybami

Pasztet wege - warzywny z kaszą. Jako przekąska, ale i jako dodatek do dania głównego.





Składniki:
2 saszetki kaszy gryczanej,
2 3/4 szklanki gotowanych pokrojonych grzybów - podgrzybki,
1/4 suchej ciecierzycy,
2 małe marchewki,
mała cebula,
pietruszka,
łyżka posiekanego koperku,
łyżka masła,
jajko,
4 łyżki bułki tartej
sól i pieprz do smaku,
3/4 szklanki bulionu warzywnego

Przygotowanie:
Ciecierzycę moczymy (najlepiej całą noc). Gotujemy w osolonej wodzie ok 30 minut.
Kaszę gotujemy o 5 minut dłużej niż jest to opisane na opakowaniu.
Marchew, pietruszkę, cebulę obieramy i kroimy w kostkę. Podsmażamy na łyżce masła. Dodajemy odsączoną ciecierzycę. Zalewamy bulionem i dusimy na małym ogniu pod przykryciem przez 25 minut.
Blendujemy dodając kaszę. Na koniec dodajemy jajko, bułkę, koperek, mieszamy i doprawiamy do smaku.
Pieczemy w nagrzanym do 180 stopni piekarniku przez 70 minut.


Komentarze

Prześlij komentarz