Wielka słodka Pisanka Wielkanocna




 Wywiązując się z danego wcześniej słowa, chciałabym przedstawić Wam przepis na Pisankę Wielkanocną.
Jest banalny i zachwyca zarówno smakiem, jaki i wyglądem.
Gdy zjecie kawałek poprosicie o więcej. Gwarantuję Wam to!

W tym przepisie fajne jest to, że można eksperymentować z dodatkami, czyli ozdobieniem ciasta i za każdym razem, mimo, że baza będzie taka sama, to ciasto nabierze zupełnie innego wymiaru.


Składniki:

biszkopt:
9 jajek
2 szklanki cukru
szklanka mąki pszennej
¾ szklanki mąki krupczatki
łyżeczka proszku do pieczenia
5 łyżek kakao

krem:

2 budynie śmietankowe
4 kieliszki ajerkoniaku
3 1/2szklanki mleka
1 ½ kostki margaryny
szklanka cukru (jeśli ktoś lubi mniej słodkie proponuję dać 3/4 szklanki)

dodatki
rodzynki
wiórki kokosowe
kolorowa posypka
i inne bakalie jeśli chcecie

Przygotowanie:

Biszkopt:

Białka oddzielamy od żółtek i ubijamy na sztywną pianę. Do żółtek dodajemy stopniowo cukier i ucieramy. Następnie mąkę pszenną, krupczatkę, proszek do pieczenia i kakao. Dodajemy powoli białka i mieszamy najlepiej drewnianą lub silikonową łyżką.
Dużą blachę wykładamy papierem do pieczenia i wylewamy masę biszkoptową.
Pieczemy około 35-40 minut w temperaturze 180 do tzw. suchego patyczka.



Krem:



Mleko gotujemy i uważamy, żeby nie wykipiało. Wsypujemy budyń i mieszamy, żeby nie przywarł.
Dodajemy cukier.
Musimy to w tym momencie zrobić na małym ogniu, żeby nam się nie przypaliło: Dajemy stopniowo pokrojoną w kostkę masło, cały czas mieszając aż uzyskamy konsystencję kremu. Na koniec ajerkoniak.



Gotowe ostudzone ciasto wykładamy na duży talerz. Wykrawamy z niego kształt jajka. (pozostałą część ciasta możemy zużyć np. do bajaderek, lub zjeść od razu;-))
Kroimy poziomo na dwa placki.
Przekładamy je kremem.
Na wierz ciasta też dajemy pozostały krem.
Dekorujemy bakaliami, posypką według własnej inwencji.


Smacznego:)
Uwaga! Ciasto znika bardzo szybko, a goście proszą o dokładkę!;-)




Komentarze

  1. Jaka ona ogromna!!Wygląda bardzo ładnie, nie dziwię się , że szybko znika;)

    pozdrawiam

    OdpowiedzUsuń
  2. Tak to prawda, jest to dość duże ciasto:)

    OdpowiedzUsuń
  3. Jaka fajna pisanka! Miałaś świetny pomysł :)

    OdpowiedzUsuń

Prześlij komentarz

Kurczak w sosie słodko - kwaśnym

Najlepsze ciasto z jabłkami

Zobacz także:

Deser bueno

Kociołek węgierski z pulpetami

Sałatka z tuńczykiem, kukurydzą i ogórkiem

Ciasto krówka na biszkopcie

Ciasto popapraniec