Placek z jabłkami i polewą toffi
Składniki:
350 g mąki pszennej
150 g cukru
50 ml oleju roślinnego
4 jajka
100 ml mleka
50 ml wody
bułka tarta
na wierzch:
4 duże jabłka
tabliczka czekolady z nadzieniem tofii
łyżka masła
3 łyzki mleka
Przygotowanie:
Mąkę, cukier mieszamy w jednej misce. W drugiej olej, żółtka jaj, mleko, wodę. Dodajemy suche składniki do mokrych i mieszamy do utworzenia jednolitej masy. Białka jajek ubijamy na pianę i stopniowo dodajemy do naszej masy z ciasta.
Spód tzw. "dużej blachy" smarujemy odrobiną tłuszczu i posypujemy bułką tartą.
Wylewamy masę do blachy.
Następnie jabłka obieramy z skóry i kroimy w plastry. Układamy na wierzchu ciasta.
Pieczemy w temperaturze 180 stopni przez ok 50 min do "suchego patyczka".
Strudzimy ciasto uchylając drzwi od piekarnika.
Czekoladę rozpuszczamy w kąpieli wodnej dodając łyżkę masła i 3 mleka.
Polewamy nią ostudzone ciasto.
Smacznego:)
O jejku teraz będzie mi się marzyć to ciasto "marzenie" :))
OdpowiedzUsuńSerdecznie pozdrawiam.
Mmm...! Fantastyczne ciasto!
OdpowiedzUsuńbardzo podoba mi się ta polewa toffi :) uwielbiam :)
OdpowiedzUsuńfaktycznie wygląda nieziemsko!
OdpowiedzUsuńMusi być pyszny. Wygląda obłędnie.
OdpowiedzUsuńPozdrawiam!
narobiłaś mi ochoty na kawałek :)
OdpowiedzUsuńWow, ta polewa toffi musi niesamowicie łączyć się z jabłkami :)
OdpowiedzUsuńPysznie wygląda
OdpowiedzUsuńA co z proszkiem do pieczenia? Nie jest potrzebny?
OdpowiedzUsuńnie, bo jest już dość duża mąki i jaj:)
Usuń