Wiśnie zerwałam z moich drzewek na działeczce. Soczyste, kwaskowe i do ciasta nadają się idealnie.
Moja dzisiejsza propozycja to ciasto na kruchym spodzie z ptysiową ścianką i wiśniowym wnętrzem.
Na środek razem z wiśniami możemy dać również np. budyń.
na ciasto kruche:
200 g mąki
100 g masła
2 żółtka
3 łyżki cukru pudru
na ciasto ptysiowe:
2 łyżki masła
100 g mąki
2 jajka
szczypta soli
około 500 g wydrylowanych wiśni
ciasto kruche:
Wszystkie składniki zagnieść na jednolitą masę.
Włożyć do lodówki na około 30 minut.
Następnie rozwałkować i wyłożyć na tortownicę.
Podpiec 5 minut w temperaturze 200 stopni.
ciasto ptysiowe:
Zagotować około 100 ml wody. Dodać masło i szczyptę soli i rozpuścić. Gdy już tłuszcz się rozpuści dodajemy mąkę i energicznie mieszamy do momentu gdy ciasto będzie nam odchodziło od ścian rondelka.
Ciasto studzimy. Dodajemy jajka i miksujemy.
Wkładamy do szprycy.
Wykładamy na kruchy spód na obwodzie.
Pieczemy około 25 minut w temperaturze 200 stopni aż ciasto będzie ładnie zarumienione.
Gdy już będzie upieczone wykładamy na środek wiśnie i wstawiamy na około 10 minut do piekarnika, który wcześniej wyłączamy.
Przed podaniem możemy posypać cukrem pudrem.
Moja dzisiejsza propozycja to ciasto na kruchym spodzie z ptysiową ścianką i wiśniowym wnętrzem.
Na środek razem z wiśniami możemy dać również np. budyń.
Składniki:
na ciasto kruche:
200 g mąki
100 g masła
2 żółtka
3 łyżki cukru pudru
na ciasto ptysiowe:
2 łyżki masła
100 g mąki
2 jajka
szczypta soli
około 500 g wydrylowanych wiśni
Przygotowanie:
ciasto kruche:
Wszystkie składniki zagnieść na jednolitą masę.
Włożyć do lodówki na około 30 minut.
Następnie rozwałkować i wyłożyć na tortownicę.
Podpiec 5 minut w temperaturze 200 stopni.
ciasto ptysiowe:
Zagotować około 100 ml wody. Dodać masło i szczyptę soli i rozpuścić. Gdy już tłuszcz się rozpuści dodajemy mąkę i energicznie mieszamy do momentu gdy ciasto będzie nam odchodziło od ścian rondelka.
Ciasto studzimy. Dodajemy jajka i miksujemy.
Wkładamy do szprycy.
Wykładamy na kruchy spód na obwodzie.
Pieczemy około 25 minut w temperaturze 200 stopni aż ciasto będzie ładnie zarumienione.
Gdy już będzie upieczone wykładamy na środek wiśnie i wstawiamy na około 10 minut do piekarnika, który wcześniej wyłączamy.
Przed podaniem możemy posypać cukrem pudrem.
Smacznego:)
krucho - ptysiowe?
OdpowiedzUsuńgenialne! a jak musi smakować!
To jest bardzo fajne połączenie uważam, kruchy spód i ptysiowe krawędzie ciasta połączone z owocami smakują na prawdę bardzo ciekawie:)
UsuńMmmm! Musi smakować wyśmienicie!!!!
OdpowiedzUsuńProszę o dodanie banerka lub linka akcji w przepisie, jeśli ma on być dodany do akcji wiśniowej :)
OdpowiedzUsuńKrucho-ptysiowe - brzmi ekstra :)
OdpowiedzUsuńczadowo wygląda, jak jakiś wulkan :)
OdpowiedzUsuńPierwszy raz widzę takie połączenie ale jest cudowne! Podoba mi się tu u Ciebie, chyba zostanę na dłużej ;)
OdpowiedzUsuńZ miłą chęcią Cię tu ugoszczę:)
Usuń