Na deser po dobrym obiadku, na podwieczorek proponuję ciasto z gruszkami.
Jest szybkie i łatwe do przygotowania, nie potrzeba dużo składników, ale efekt jest powalający.
Składniki:
50 g masła
ok 100 g mąki
3 łyżeczki cynamonu
szczypta soli
2 łyżki cukru pudru
8 gruszek
Przygotowanie:
Mąkę, łyżeczkę cynamonu, cukier przesiewamy przez sitko. Dodajemy pokrojone w kostkę masło i sól.
Wszystko delikatnie zagniatamy.
Wkładamy do lodówki na około 30 minut.
Wykładamy ciasto na dno tortownicy i na około 1 cm ścianki.
Gruszki obieramy z skóry. Kroimy w plastry.
Wykładamy na ciasto. Posypujemy pozostałym cynamonem.
Pieczemy około 25-30 minut w temperaturze 180 stopni.
Smakuje na ciepło i na zimno.
Taka tarta na deser to niebo w gębie. :) Jabłkowe są pyszne.
OdpowiedzUsuńTa je akurat z gruszkami, ale z jabłkami też są dobre:) i na pewno zrobię taką tej jesieni:)
UsuńWszystkie owocowe tarty są dla mnie przepyszne ...
OdpowiedzUsuńPozdrawiam serdecznie.
Pyszna tarta :) Też muszę zrobić w weekend
OdpowiedzUsuńpysznie i prosto
OdpowiedzUsuńAle pięknie się prezentuje:)
OdpowiedzUsuńNiesamowicie apetycznie wygląda :)
OdpowiedzUsuń