Lasagne - przepis podstawowy
ok 12 płatów makaronu lasagne
500 g mięsa mielonego
duży przecier pomidorowy
2 cebule
sól, pieprz, ostra czerwona papryczka, oregano, bazylia, tymianek
3 ząbki czosnku
400 g sera żółtego
szklanka mleka
2 łyżki mąki
2 łyżki masła
Makaron przygotować tak jak podano na opakowaniu (niektórych nie trzeba gotować).
Cebulę kroimy w kostkę, podsmażamy, dodajemy mięso i przyprawy (sól, pieprz, ostra czerwona papryczka, oregano, bazylia, tymianek, na koniec wyciśnięty przez praskę czosnek).
Gdy mięso będzie już usmażone, dodajemy przecier pomidorowy ( można dodać też pomidory z puszki) i mieszamy. Pozostawiamy na małym ogniu przez około 7 minut.
W rondelku rozpuszczamy masło, dodajemy szczyptę soli, mąkę i mieszamy energicznie. Stopniowo dodajemy mleko, cały czas mieszając. Zdejmujemy z ognia gdy sos jej gładki.
Piekarnik nagrzewamy do temperatury 180 stopni.
Do naczynia żaroodpornego układamy kolejno warstwy: makaron, sos, mięso, ser, makaron, sos, mięso, ser etc. aż do skończenia się składników. Ostatnia warstwa powinna wyglądać tak: makaron sos, ser.
Pieczemy około 30 minut.
Składniki:
ok 12 płatów makaronu lasagne
500 g mięsa mielonego
duży przecier pomidorowy
2 cebule
sól, pieprz, ostra czerwona papryczka, oregano, bazylia, tymianek
3 ząbki czosnku
400 g sera żółtego
szklanka mleka
2 łyżki mąki
2 łyżki masła
Przygotowanie:
Makaron przygotować tak jak podano na opakowaniu (niektórych nie trzeba gotować).
Cebulę kroimy w kostkę, podsmażamy, dodajemy mięso i przyprawy (sól, pieprz, ostra czerwona papryczka, oregano, bazylia, tymianek, na koniec wyciśnięty przez praskę czosnek).
Gdy mięso będzie już usmażone, dodajemy przecier pomidorowy ( można dodać też pomidory z puszki) i mieszamy. Pozostawiamy na małym ogniu przez około 7 minut.
W rondelku rozpuszczamy masło, dodajemy szczyptę soli, mąkę i mieszamy energicznie. Stopniowo dodajemy mleko, cały czas mieszając. Zdejmujemy z ognia gdy sos jej gładki.
Piekarnik nagrzewamy do temperatury 180 stopni.
Do naczynia żaroodpornego układamy kolejno warstwy: makaron, sos, mięso, ser, makaron, sos, mięso, ser etc. aż do skończenia się składników. Ostatnia warstwa powinna wyglądać tak: makaron sos, ser.
Pieczemy około 30 minut.
Smacznego
Mmmm, wygląda wspaniale!!!
OdpowiedzUsuńWieki nie jadłam! Pyszności!
OdpowiedzUsuń