Lasagne

Lasagne - przepis podstawowy

Składniki:

ok 12 płatów makaronu lasagne
500 g mięsa mielonego
duży przecier pomidorowy
2 cebule
sól, pieprz, ostra czerwona papryczka, oregano, bazylia, tymianek
3 ząbki czosnku
400 g sera żółtego
szklanka mleka
2 łyżki mąki
2 łyżki masła

Przygotowanie:

Makaron przygotować tak jak podano na opakowaniu (niektórych nie trzeba gotować).
Cebulę kroimy w kostkę, podsmażamy, dodajemy mięso i przyprawy (sól, pieprz, ostra czerwona papryczka, oregano, bazylia, tymianek, na koniec wyciśnięty przez praskę czosnek).
Gdy mięso będzie już usmażone, dodajemy przecier pomidorowy ( można dodać też pomidory z puszki) i mieszamy. Pozostawiamy na małym ogniu przez około 7 minut.

W rondelku rozpuszczamy masło, dodajemy szczyptę soli, mąkę i mieszamy energicznie. Stopniowo dodajemy mleko, cały czas mieszając. Zdejmujemy z ognia gdy sos jej gładki.

Piekarnik nagrzewamy do temperatury 180 stopni.

Do naczynia żaroodpornego układamy kolejno warstwy: makaron, sos, mięso, ser, makaron, sos, mięso, ser etc. aż do skończenia się składników. Ostatnia warstwa powinna wyglądać tak: makaron sos, ser.

Pieczemy około 30 minut.

Smacznego





Komentarze

Prześlij komentarz

Kurczak w sosie słodko - kwaśnym

Najlepsze ciasto z jabłkami

Zobacz także:

Deser bueno

Kociołek węgierski z pulpetami

Sałatka z tuńczykiem, kukurydzą i ogórkiem

Ciasto krówka na biszkopcie

Ciasto popapraniec