Babka cytrynowa

Aromat cytrysów roznosił się po całej kuchni....

Składniki:

ciasto:

  • dwie szklanki mąki
  • szklanka cukru
  • 100 g roztopionego masła
  • 2 jajka
  • 100 ml mleka
  • szczypta soli
  • łyżka startej skórki z cytryny
  • pół łyżeczki proszku do pieczenia.
polewa:
  • łyzka masła
  • biała czekolada



Ciasto:
Suche składniki mieszamy razem (mąka, cukier, proszek do pieczenia, sól, skórkę z cytryny).
Dodajemy mleko, zimne roztopione mało i jajka. Misksujemy do uzysknia gładkiej masy.
Wylewamy na wysmarowaną tłuszczem formę do babek.

polewa:
Rozpuszczamy masło. Dodajemy połamaną na kawałki czekoladę. Mieszamy do rozpuszcenia.
Polewamy nią zimne ciasto.






Komentarze

Prześlij komentarz

Kurczak w sosie słodko - kwaśnym

Najlepsze ciasto z jabłkami

Zobacz także:

Deser bueno

Kociołek węgierski z pulpetami

Sałatka z tuńczykiem, kukurydzą i ogórkiem

Ciasto krówka na biszkopcie

Ciasto popapraniec