Puszysty, lekki, zdrowy omlet


Składniki:
2 jajka
łyżka mąki pełnoziarnistej
łyżeczka otrąb
sól pieprz do smaku

Przygotowanie:
Białka i żółtka oddzielamy od siebie. Białka ubijemy na sztywno. Do żółtek dodajemy mąkę, otręby szczyptę soli i pieprzu. Mieszamy, stopniowo dodajemy białka.
Masę wykładamy na rozgrzaną patelnię.
Smażymy około 5minut ma małym ogniu z jednej strony, przerzucamy na drugą na kilka chwil.


   Gotowy omlet podajemy np. z twarożkiem, serkiem czy też owocami.


Komentarze

  1. Serdecznie zapraszam do udziału w konkursie. :) Do wygrania jest zestaw dowolnie wybranych przypraw dobrej jakości! By wziąć udział w konkursie wystarczy przesłać przepis na danie mięsne (szczegóły w linku). Są trzy miejsca, trzy nagrody, jest o co walczyć!

    http://szefowa-kuchni.blogspot.com/2015/01/konkurs-wygraj-zestaw-wybranych-przez.html

    OdpowiedzUsuń
  2. Dzięki za podesłanie linka,zobaczę cóż to za konkurs:) pozdrawiam serdcznie

    OdpowiedzUsuń
  3. i jak można zdrowo się najeść- oto dowód! :)

    OdpowiedzUsuń

Prześlij komentarz

Kurczak w sosie słodko - kwaśnym

Najlepsze ciasto z jabłkami

Zobacz także:

Deser bueno

Kociołek węgierski z pulpetami

Sałatka z tuńczykiem, kukurydzą i ogórkiem

Ciasto krówka na biszkopcie

Ciasto popapraniec