Zupa/krem ziemniaczny!

Przeglądając ostatnio przepisy na blogu, zobaczyłam, jak mało propozycji na zupy dostajecie ode mnie, a przecież jem je tak często! W związku z powyższym prezentuję pierwszą w tym tygodniu zupę/krem ziemniaczaną. Inspirację zasięgnęłam od Pauliny.

Składniki na 4 osoby (duże, sycące porcje):
1 kg ziemniaków,
2 l wywaru warzywnego,
mały seler,
mały por,
pęczek koperku,
dwie duże łyżki masła,
sól, pieprz do smaku,
pól laski kiełbasy (u mnie podwawelska),

Przygotowanie:
Ziemniaki i seler obieramy i kroimy w kostkę. Gotujemy w bulionie do miękkości.
Por kroimy w plasterki i przesmażamy na maśle, dodajemy do ziemniaków.
Blendujemy na gładką masę. Jeżeli jest zbyt gęsta dodajemy wody.
Koperek drobno siekamy. Dodajemy do kremu, doprawiamy solą i pieprzem.
Kiełbasę kroimy w kostkę, podsmażamy.
Krem wykładamy do miseczek i na niego przesmażoną kiełbasę.

Smacznego!

Zimowy Obiad Zdrowy obiad

Komentarze

Kurczak w sosie słodko - kwaśnym

Najlepsze ciasto z jabłkami

Zobacz także:

Deser bueno

Kociołek węgierski z pulpetami

Sałatka z tuńczykiem, kukurydzą i ogórkiem

Ciasto krówka na biszkopcie

Ciasto popapraniec