Fajna alternatywa dla tych skąpanych w tłuszczu i moje pierwsze własnoręcznie przygotowane pączki!
Składniki:
500 g mąki
70 g drożdży
150ml ciepłego mleka
100 g cukru
5jajek
łyżeczka soli
opakowanie cukru waniliowego
200 g miękkiego masła
ulubione dżemy, konfitury
Przygotowanie:
Drożdże rozpuszczamy w ciepłym mleku z łyżką cukru i dwiema łyżkami mąki. Mieszamy i odstawiamy na ok 10minut aż zacznie pracować.
W tym czasie w dużej misce mieszamy mąkę, cukier,cukier waniliowy sól. Gdy zaczyn będzie gotowy dodajemy go i mieszamy. Następnie stopniowo dodajemy jajka i wyrabiamy na gładką masę.
Na końcu stopniowo dodajemy masło i wyrabiamy kolejne kilka minut.
Ostawiamy pod ściereczkę w ciepłe miejsce na około godzinę.
Po tym czasie ciasto traktujemy "brutalnie" udając je raz pięścią. Następnie wyjmujemy na blat obsypany mąką i palcami formujemy placek o grubości około 1cm.
Za pomocą np. szklanki wykrawamy z ciasta kółka. Na jego środek wykładamy łyżeczkę dżemu, zamykamy jak na pieroga, a następnie formujemy delikatnie kulkę. Smarujemy roztrzepanym jajkiem.
Wykładamy na blachę wyłożoną papierem do pieczenia. Zostawiamy odstępy, bo ciasto jeszcze urośnie.Odstawiamy na 20minut, po tym czasie pieczemy w partiach, w temperaturze 180 stopni około 15minut.
Ostudzone dekorujemy lukrem, czekoladą, skórką pomarańczową, kolorową posypką etc.
Składniki:
500 g mąki
70 g drożdży
150ml ciepłego mleka
100 g cukru
5jajek
łyżeczka soli
opakowanie cukru waniliowego
200 g miękkiego masła
ulubione dżemy, konfitury
Przygotowanie:
Drożdże rozpuszczamy w ciepłym mleku z łyżką cukru i dwiema łyżkami mąki. Mieszamy i odstawiamy na ok 10minut aż zacznie pracować.
W tym czasie w dużej misce mieszamy mąkę, cukier,cukier waniliowy sól. Gdy zaczyn będzie gotowy dodajemy go i mieszamy. Następnie stopniowo dodajemy jajka i wyrabiamy na gładką masę.
Na końcu stopniowo dodajemy masło i wyrabiamy kolejne kilka minut.
Ostawiamy pod ściereczkę w ciepłe miejsce na około godzinę.
Po tym czasie ciasto traktujemy "brutalnie" udając je raz pięścią. Następnie wyjmujemy na blat obsypany mąką i palcami formujemy placek o grubości około 1cm.
Za pomocą np. szklanki wykrawamy z ciasta kółka. Na jego środek wykładamy łyżeczkę dżemu, zamykamy jak na pieroga, a następnie formujemy delikatnie kulkę. Smarujemy roztrzepanym jajkiem.
Wykładamy na blachę wyłożoną papierem do pieczenia. Zostawiamy odstępy, bo ciasto jeszcze urośnie.Odstawiamy na 20minut, po tym czasie pieczemy w partiach, w temperaturze 180 stopni około 15minut.
Ostudzone dekorujemy lukrem, czekoladą, skórką pomarańczową, kolorową posypką etc.
Smacznego!
Kuszą mnie te pieczone pączki, wyglądają apetycznie, ciekawa jestem ich smaku, czy bardzo się różnią od smażonych
OdpowiedzUsuńod tych sklepowych tak, ale od tych domowych to mogę porównać do takich malutkich pączuszków i wyczuwalny jest BRAK tej tłustej olejowej otoczki. Warto spróbować, żeby samemu się przekonać:)
Usuń