Składniki:
pół kilograma ziemniaków,
kilka łyżek maki pszennej,
3 łyżki mąki ziemniaczanej,
jajko,
sól, pieprz,
biała kiełbasa gotowana,
olej do smażenia.
Przygotowanie:
Ziemniaki obieramy i gotujemy do miękkości. Odstawiamy, żeby ostygły - najlepiej jest ugotować wieczorem i odstawić na noc.
Mieszamy ziemniaki, mąki, jajko, przyprawy i zagniatamy na ciasto jak do kopytek. Gdyby było zbyt kleiste dodajemy jeszcze mąki - tutaj dużo zależy od ziemniaków jakie były.
Kiełbasę kroimy na pół.
Nabieramy ciasta ziemniaczanego i zawijamy w nie kiełbasę.
Smażymy na głębokim olejku, tak, żeby zarumieniły się z każdej strony. Odsączamy z nadmiaru tłuszczu.
Smakują doskonale na ciepło razem z żurkiem, ale także na zimno z sosem czosnkowym
Komentarze
Prześlij komentarz