Mocno czekoladowe ciasto z orzechami na Święta

Aromat kakao, cynamonu roznosi się po całym domu! Łatwe w przygotowaniu, wilgotne i słodkie. Polecam upiec je na tegoroczne Święta!



Składniki:
4 jajka,
pół szklanki oleju,
2 i 1/2 szklanki mąki,
1 szklanka cukru,
duża łyżka kakao,
łyżeczka cynamonu,
płaska łyżeczka sody oczyszczonej,
1 i 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia,
2 łyżki śmietany 12%
pół szklanki mleka,
szklanka orzechów włoskich,
5 średniej wielkości jabłek


Przygotowanie:
Jajka mieszamy z cukrem. Następnie dodajemy mleko, śmietanę, olej i dokładnie mieszamy.


Następnie dodajemy wszystkie "suche składniki": kakao, cynamon, sodę, proszek do pieczenia, mąkę.
Ponownie mieszamy.



Do masy dodajemy posiekane orzechy i obrane pokrojone w kostkę jabłka.
Mieszamy.



Wykładamy na dużą blachę wyłożoną wcześniej papierem do pieczenia lub lekko wysmarowaną masłem.

Pieczemy ok 35-40minut w tenp. 180 stopni.

Podajemy z polewą czekoladową lub cukrem pudrem.



Komentarze

Kurczak w sosie słodko - kwaśnym

Najlepsze ciasto z jabłkami

Zobacz także:

Deser bueno

Kociołek węgierski z pulpetami

Sałatka z tuńczykiem, kukurydzą i ogórkiem

Ciasto krówka na biszkopcie

Ciasto popapraniec