W ubiegłym roku podałam przepis na pieczone pierogi z łososiem, który możecie zobaczyć TUTAJ.
W tym roku wzbogaciłam smak o pomidory suszone i dodałam ser mozzarella.
Składniki:
500 g mąki,
1 jajko + 1 rozmącone jajko,
łyżeczka cukru,
około 30 g drożdży,
50ml mleka,
150 ml wody,
łyżeczka soli,
200g wędzonego łososia,
duża kulka sera mozzarella
pęczek posiekanego koperku,
łyżka jogurtu naturalnego,
3 sztuki suszonych pomidorów w zalewie.
Przygotowanie:
Mieszamy około 50ml letniego mleka z cukrem, drożdżami i łyżką mąki. Odstawiamy na 10 minut w ciepłe miejsce. Do zaczynu dodajemy: mąkę, jajka, żółtka, sól,wodę.
Mieszamy do uzyskania jednolitej masy. Ostawiamy w ciepłe miejsce na około 50 minut do wyrośnięcia ciasta.
W między czasie łososia siekamy, mieszamy z pokrojonym w kostkę serem, pomidorami, koperkiem i jogurtem.
Ciasto rozwałkowujemy na grubość mak. 0,5 cm. Szklanką, lub przyrządem do wycinania pierogów wycinamy krążki. Na środek kładziemy farsz.
Tak przygotowane pierogi smarujemy rozmąconym jajkiem.
Układamy na blasze do pieczenia wyłożonej papierem do pieczenia lub wysmarowanej tłuszczem. Pierogi na blasze nie mogą się dotykać, gdyż jeszcze trochę zwiększą swoją objętość. Pieczemy ok 20 - 25 minut w temperaturze 180 stopni do zarumienienia.
W tym roku wzbogaciłam smak o pomidory suszone i dodałam ser mozzarella.
Składniki:
500 g mąki,
1 jajko + 1 rozmącone jajko,
łyżeczka cukru,
około 30 g drożdży,
50ml mleka,
150 ml wody,
łyżeczka soli,
200g wędzonego łososia,
duża kulka sera mozzarella
pęczek posiekanego koperku,
łyżka jogurtu naturalnego,
3 sztuki suszonych pomidorów w zalewie.
Przygotowanie:
Mieszamy około 50ml letniego mleka z cukrem, drożdżami i łyżką mąki. Odstawiamy na 10 minut w ciepłe miejsce. Do zaczynu dodajemy: mąkę, jajka, żółtka, sól,wodę.
Mieszamy do uzyskania jednolitej masy. Ostawiamy w ciepłe miejsce na około 50 minut do wyrośnięcia ciasta.
W między czasie łososia siekamy, mieszamy z pokrojonym w kostkę serem, pomidorami, koperkiem i jogurtem.
Ciasto rozwałkowujemy na grubość mak. 0,5 cm. Szklanką, lub przyrządem do wycinania pierogów wycinamy krążki. Na środek kładziemy farsz.
Tak przygotowane pierogi smarujemy rozmąconym jajkiem.
Układamy na blasze do pieczenia wyłożonej papierem do pieczenia lub wysmarowanej tłuszczem. Pierogi na blasze nie mogą się dotykać, gdyż jeszcze trochę zwiększą swoją objętość. Pieczemy ok 20 - 25 minut w temperaturze 180 stopni do zarumienienia.
Pyszne nadzienie do pierogów:)
OdpowiedzUsuń