Śmietanowiec na biszkoptach

Lekki, słodki, pyszny....

Składniki:
3-4 galaretki
3 śmietany 18% po 330 ml
3 łyżki żelatyny
4  łyżki cukru,
1/2 szklanki mleka
biszkopty

Przygotowanie:
Galaretki rozrabiamy w szklance gorącej wody. odstawiamy do stężenia. Następie kroimy w kostkę, albo w nierówne, różne kawałki.
W ciepłym mleku rozpuszczamy żelatynę. Studzimy.
Śmietanę mieszamy z cukrem. Gdy mleko ostygnie dolewamy do śmietany. Miksujemy do uzyskania jednolitej konsystencji. Dodajemy galaretki i ostrożnie mieszamy.
Wykładamy do formy tortownicy: 24 cm, kładąc wcześniej spodzie biszkopty, odstawiamy na noc do lodówki, aby masa dobrze stężała.




Komentarze

  1. Ooo, jako odskocznię od tych wszystkich pierników, serników i makowców zjadłoby się takie cudeńko!

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Ciasto zostało zjedzone bardzo szybko! Do tego można z nim fajnie eksperymentować - dodać owoce na wierzch, zrobić czekoladowy spód z herbatników... pomysłów jest dużo. Polecam gorąco! :)

      Usuń

Prześlij komentarz

Kurczak w sosie słodko - kwaśnym

Najlepsze ciasto z jabłkami

Zobacz także:

Deser bueno

Kociołek węgierski z pulpetami

Sałatka z tuńczykiem, kukurydzą i ogórkiem

Ciasto krówka na biszkopcie

Ciasto popapraniec