Składniki:
2 kg ziemniaków (najlepiej żółtych),
0,5 kg mięsa mielonego wieprzowo - wołowego,
100 ml śmietany 12%,
50g sera gouda,
50g + 100g sera mozzarella,
50g parmezanu,
zioła prowansalskie,
ząbek czosnku,
sól, pieprz
Przygotowanie:
Ziemniaki obieramy i kroimy w plastry ok 0,5cm.
Wykładamy do naczynia żaroodpornego 2/3 ziemniaków - posypujemy solą i mieszamy.
Na ziemniaki wykładamy mięso mielone i pozostałą część ziemniaków,którą również solimy.
Pieczemy w temp. 200 stopni przez 45minut.
W rondelku mieszamy: śmietanę ser gouda, parmezan i 50 g mozzarelli wraz z przepuszczonym przez praskę ząbkiem czosnku, szczyptą soli, pieprzu i ziół prowansalskich i podgrzewamy do rozpuszczenia.
Po 50minutach wylewamy sos na ziemniaki i posypujemy mozzarellą. Pieczemy jeszcze ok 10-15minut w temp. 180 stopni, aż ziemniaki będą całkiem miękkie a ser się rozpuści.
2 kg ziemniaków (najlepiej żółtych),
0,5 kg mięsa mielonego wieprzowo - wołowego,
100 ml śmietany 12%,
50g sera gouda,
50g + 100g sera mozzarella,
50g parmezanu,
zioła prowansalskie,
ząbek czosnku,
sól, pieprz
Przygotowanie:
Ziemniaki obieramy i kroimy w plastry ok 0,5cm.
Wykładamy do naczynia żaroodpornego 2/3 ziemniaków - posypujemy solą i mieszamy.
Na ziemniaki wykładamy mięso mielone i pozostałą część ziemniaków,którą również solimy.
Pieczemy w temp. 200 stopni przez 45minut.
W rondelku mieszamy: śmietanę ser gouda, parmezan i 50 g mozzarelli wraz z przepuszczonym przez praskę ząbkiem czosnku, szczyptą soli, pieprzu i ziół prowansalskich i podgrzewamy do rozpuszczenia.
Po 50minutach wylewamy sos na ziemniaki i posypujemy mozzarellą. Pieczemy jeszcze ok 10-15minut w temp. 180 stopni, aż ziemniaki będą całkiem miękkie a ser się rozpuści.
Komentarze
Prześlij komentarz