Keks

Przygotowany na tegoroczne Święta. Lekko wilgotny i słodki tak jak być powinien...

 Składniki:
2 szklanki mąki,
pół szklanki cukru,
pół szklanki oleju rzepakowego,
pół szklanki mleka,
3 jajka,
pół łyżeczki proszku do pieczenia,
łyżeczka aromatu cytrynowego,
200 g mieszanki keksowej
tłuszcz i bułka tarta do wysmarowania formy


Przygotowanie:
W jednej misce mieszamy wszystkie suche składniki (mąka, cukier, proszek do pieczenia),
w drugiej wszystkie mokre (olej, mleko, jajka, aromat cytrynowy).
Następnie stopniowo dodajemy do mokrych składników suche -cały czas energicznie mieszając.
Na koniec dodajemy mieszankę keksową i mieszamy.
Wykładamy do wysmarowanej tłuszczem i wysypanej bułką tartej małej keksowej formy.
Pieczemy ok 50 minut w temp. 170 stopni do tzw "suchego patyczka".





Komentarze

Prześlij komentarz

Kurczak w sosie słodko - kwaśnym

Najlepsze ciasto z jabłkami

Zobacz także:

Deser bueno

Kociołek węgierski z pulpetami

Sałatka z tuńczykiem, kukurydzą i ogórkiem

Ciasto krówka na biszkopcie

Ciasto popapraniec