Ciasto cappuccino bez pieczenia

Składniki:
180 g okrągłych biszkoptów
4 łyżki kawy rozpuszczalnej
200 g masła 

 3 serki homogenizowane waniliowe,
szklanka mleka w groszku (nie granulowanego!)
2 jajka
2 żółtka
3/4 szklanki cukru
2 łyżki kakao
łyżeczkę żelatyny rozpuszczonej w 1/4 szklanki ciepłej wody


Przygotowanie:
Kawę rozpuszczamy w ok 200 ml ciepłej wody.
Namaczamy połowę biszkoptów i wykładamy na spół tortownicy.
Jajka i żółtka ubijamy wraz z cukrem. na parze (w duży ganek nalewamy wody - na niego kładziemy mniejszy lub miskę - tak, żeby nie dotykał wody) i miksujemy aż masą zacznie być lekka i puszysta.
Masło ubijamy w misce na wysokich obrotach przez około 5 minut. Dodajemy przestudzoną masę jajeczną, serki, mleko w proszku i wszystko razem miksujemy.
Na koniec dodajemy wystudzoną żelatynę i jeszcze raz mieszamy.
Wykładamy na biszkopty. Pozostałe biszkopty namaczamy w pozostałej kawie i wykłady na masę.
Wstawiamy do lodówki na noc.
Przed podaniem posypujemy kakao.






Komentarze

  1. Ten komentarz został usunięty przez administratora bloga.

    OdpowiedzUsuń
  2. Oooo! Prawie jak mój!
    http://ostra-na-slodko.pl/2014/02/15/serowe-cappuccino/

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. O faktycznie:) Twój wygląda też bardzo fajnie:)

      Usuń
  3. Jaką konsystencję mają mieć te ubite jaja i żółtka? Jak to mniej-więcej ma wyglądać?

    OdpowiedzUsuń
  4. Jaką konsystencję mają mieć te ubite jaja i żółtka? Jak to mniej-więcej ma wyglądać?

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Będą puszyste, kremowe i zwiększą swoją objętość.

      Usuń

Prześlij komentarz

Kurczak w sosie słodko - kwaśnym

Najlepsze ciasto z jabłkami

Zobacz także:

Deser bueno

Kociołek węgierski z pulpetami

Sałatka z tuńczykiem, kukurydzą i ogórkiem

Ciasto krówka na biszkopcie

Ciasto popapraniec