Składniki:
180 g okrągłych biszkoptów
4 łyżki kawy rozpuszczalnej
200 g masła
3 serki homogenizowane waniliowe,
szklanka mleka w groszku (nie granulowanego!)
2 jajka
2 żółtka
3/4 szklanki cukru
2 łyżki kakao
łyżeczkę żelatyny rozpuszczonej w 1/4 szklanki ciepłej wody
Przygotowanie:
Kawę rozpuszczamy w ok 200 ml ciepłej wody.
Namaczamy połowę biszkoptów i wykładamy na spół tortownicy.
Jajka i żółtka ubijamy wraz z cukrem. na parze (w duży ganek nalewamy wody - na niego kładziemy mniejszy lub miskę - tak, żeby nie dotykał wody) i miksujemy aż masą zacznie być lekka i puszysta.
Masło ubijamy w misce na wysokich obrotach przez około 5 minut. Dodajemy przestudzoną masę jajeczną, serki, mleko w proszku i wszystko razem miksujemy.
Na koniec dodajemy wystudzoną żelatynę i jeszcze raz mieszamy.
Wykładamy na biszkopty. Pozostałe biszkopty namaczamy w pozostałej kawie i wykłady na masę.
Wstawiamy do lodówki na noc.
Przed podaniem posypujemy kakao.
Ten komentarz został usunięty przez administratora bloga.
OdpowiedzUsuńOooo! Prawie jak mój!
OdpowiedzUsuńhttp://ostra-na-slodko.pl/2014/02/15/serowe-cappuccino/
O faktycznie:) Twój wygląda też bardzo fajnie:)
UsuńJaką konsystencję mają mieć te ubite jaja i żółtka? Jak to mniej-więcej ma wyglądać?
OdpowiedzUsuńJaką konsystencję mają mieć te ubite jaja i żółtka? Jak to mniej-więcej ma wyglądać?
OdpowiedzUsuńBędą puszyste, kremowe i zwiększą swoją objętość.
Usuń