Malinowa a'la delicja bez pieczenia

Ciasto na spodzie z biszkoptów, z galaretką i owocami, czekoladową masą, oblane gorzką czekoladą.
Inspiracją były ciasteczka Delicje - ale w wersji ulepszonej!:)

Składniki:
ok 200 g biszkoptów,
2 łyżki masła (w temp. pokojowej)
600 g malin,
3 galaretki malinowe,
800 g śmietany 30%,
300 g czekolady gorzkiej,
łyżka żelatyny,
2 łyżki cukru,
ok 2 łyżek kakao,


Przygotowanie:
Biszkopty kruszmy bardzo drobno, Dodajemy masło i mieszamy.
Wykładamy na spód dużej blachy. Wkładamy do lodówki na 20-30 minut.
W tym czasie rozrabiamy galaretki w 1 200 ml gorącej wody oraz żelatynę w pół szklanki ciepłej wody - odstawiamy do ostygnięcia.
Na spód naszego ciasta wykładamy maliny, na które bardzo powoli - najlepiej łyżką wylewamy tężejącą galaretkę i wstawiamy do lodówki do stężenia.
Śmietanę ubijamy z cukrem na sztywno.
Czekoladę - 200 g rozpuszczamy w kąpieli wodnej i ostudzoną dodajemy wraz żelatyną do śmietany.
Gotową masę wykładamy na galaretkę, posypujemy kakao i rozpuszczoną (100g) czekoladą w kąpieli wodnej.
Wstawiamy na noc do lodówki.



Komentarze

Prześlij komentarz

Kurczak w sosie słodko - kwaśnym

Najlepsze ciasto z jabłkami

Zobacz także:

Deser bueno

Kociołek węgierski z pulpetami

Sałatka z tuńczykiem, kukurydzą i ogórkiem

Ciasto krówka na biszkopcie

Ciasto popapraniec