Czas na przetwory!
Na pierwszy ogień idą WIŚNIE. Frużelinę wiśniową możemy użyć jako dodatek do deserów, ciast lodów, puddingów, gofrów, naleśników.
Składniki:
1 kg wiśni,
7 łyżek cukru,
łyżka mąki ziemniaczanej,
1/4 szklanki zimnej wody
Przygotowanie:
Wiśnie drylujemy i zasypujemy cukrem. Odstawiamy na 30 minut, aby puściły sok.
Następnie doprowadzamy do zagotowania - przez około 2-3minuty.
Dodajemy rozpuszczoną w zimnej wodzie mąkę i dodajemy do wiśni.
(W razie potrzeby - jeśli wiśnie puszczą dużo soku - dodać więcej mąki).
Delikatnie mieszamy. Doprowadzamy do wrzenia. Przekładamy do słoiczków i pasteryzujemy.
Na pierwszy ogień idą WIŚNIE. Frużelinę wiśniową możemy użyć jako dodatek do deserów, ciast lodów, puddingów, gofrów, naleśników.
Składniki:
1 kg wiśni,
7 łyżek cukru,
łyżka mąki ziemniaczanej,
1/4 szklanki zimnej wody
Przygotowanie:
Wiśnie drylujemy i zasypujemy cukrem. Odstawiamy na 30 minut, aby puściły sok.
Następnie doprowadzamy do zagotowania - przez około 2-3minuty.
Dodajemy rozpuszczoną w zimnej wodzie mąkę i dodajemy do wiśni.
(W razie potrzeby - jeśli wiśnie puszczą dużo soku - dodać więcej mąki).
Delikatnie mieszamy. Doprowadzamy do wrzenia. Przekładamy do słoiczków i pasteryzujemy.
Bardzo apetyczne wisienki :)
OdpowiedzUsuńDziękuję:)
UsuńSuper! Polałabym nią jakieś mocno czekoladowe ciasto...
OdpowiedzUsuńDo Czarnego Lasu - smakują wyśmienicie!:)
UsuńMam już w spiżarce kilka słoików, uwielbiam frużelinę wiśniową :-)
OdpowiedzUsuńW tym roku robiłam pierwszy raz, ale w przyszłym z pewnością to powtórzę i zrobię znacznie więcej!:)
UsuńMam już w spiżarce kilka słoików, uwielbiam frużelinę wiśniową :-)
OdpowiedzUsuńUwielbiam, najbardziej smakuje mi z goframi :)
OdpowiedzUsuńFrużelina jest super i niemalże do wszystkiego się nadaje.
OdpowiedzUsuńSzkoda, że wcześniej nie pomyślałam o niej, gdy koleżanka dała mi wiadro wiśni ze swego ogrodu.
Pozdrawiam serdecznie.
Na niektórych ryneczkach można jeszcze dostać wiśnie - także nic straconego!:)
UsuńZ taką smakowitą frużeliną to na pewno tort schwarzwaldzki:)
OdpowiedzUsuńOj tak, myśląc o frużelinie wiśniowej od razu na myśl nasuwa mi się ten tort! Jeden z lepszych o ile nie najlepszy ! :)
UsuńPycha!
OdpowiedzUsuńuwielbiam grużelinki, ale najbardziej porzeczkową :)
OdpowiedzUsuńZ porzeczkową jeszcze się nie spotkałam, ale może być też bardzo ciekawa w smaku:)
Usuń