Gulasz wieprzowy z papryką

W chłodne jesienne i zimowe popołudnia, lubię zjeść coś ciepłego i treściwego. Gulasz z papryką jest na ten czas najlepszy! Przeważnie robię go z szynki, ale można zrobić też z mięsa oferowanego w sklepach jako te typowo "na gulasz".



Składniki:
600 g szynki wieprzowej
2 duże papryki 
2 duże cebule 
2 łyżki masła kierowanego
2 łyżki mąki + woda (do zaprawienia)
Sól i pieprz do smaku
łyżka suszonego lubczyku 

Przygotowanie:
Mięso kroimy w dużą kostkę. Podsmażamy chwilę na maśle klarowanym. Następnie zalewamy przegotowana woda tak aby zakryła mięso i była trochę ponad nim.
Gotujemy na średnim ogniu około 45 minut.

Dodajemy pokrojoną w kostkę cebulę i dusimy na małym ogniu przez około 20 minut.
W między czasie możemy dodać trochę wody gotowanej jeśli uznamy że jest jej za mało.

Na koniec dodajemy pokrojoną w dużą kostkę paprykę oraz doprawiamy do smaku.
Dusimy przez kolejne 10 minut aż papryka zmięknie a mięso będzie bardzo miękkie.
Zaprawiamy mąka lub zasmażką z mąki.

Najlepiej smakuje z pampuchami.

Komentarze

Prześlij komentarz