Gulasz wieprzowy z papryką

W chłodne jesienne i zimowe popołudnia, lubię zjeść coś ciepłego i treściwego. Gulasz z papryką jest na ten czas najlepszy! Przeważnie robię go z szynki, ale można zrobić też z karkówki - wtedy należy wydłużyć czas gotowania.
 


Składniki:
600 g szynki wieprzowej
2 duże papryki 
2 duże cebule 
2 łyżki masła kierowanego
2 łyżki mąki + woda (do zaprawienia)
Sól i pieprz do smaku
łyżka suszonego lubczyku 

Przygotowanie:
Mięso kroimy w średnią kostkę. Podsmażamy chwilę na maśle klarowanym. Następnie zalewamy przegotowana woda lub bulionem tak aby zakryło mięso i było trochę ponad nim.
Gotujemy na średnim ogniu około 55 minut.

Dodajemy pokrojoną w kostkę cebulę i dusimy na małym ogniu przez około 25 minut, aż mięso będzie miękkie.
W między czasie możemy dodać trochę wody gotowanej jeśli uznamy że jest jej za mało.

Na koniec dodajemy pokrojoną w dużą kostkę paprykę oraz doprawiamy do smaku solą oraz pieprzem
Dusimy przez kolejne 10 minut aż papryka zmięknie.
Zaprawiamy mąka lub zasmażką z mąki.

Najlepiej smakuje z pampuchami, kopytkami lub kluskami śląskimi.

Komentarze

Prześlij komentarz

Zobacz także:

Deser bueno

Kociołek węgierski z pulpetami

Sałatka z tuńczykiem, kukurydzą i ogórkiem

Ciasto krówka na biszkopcie

Sałatka z kurczakiem gyros