Salatka warstwowa ze śledziem

Sałatka bardzo ładnie prezentuje się w małych słoiczkach.
Mnóstwo smaków, które uzupełniają się idealnie. 




Składniki:
ok 300 g filetów sledziowych
2 ziemniaki
3 średniej wielkości marchewki
1 duży burak
3 jajka
1 ogórek kiszony
kawałek czerwonej cebuli
szczypiorek
około 6 dużych łyżek majonezu
1 łyżeczka musztardy
1/4 łyżeczki kurkumy
2 łyżki śmietany 18%
sól i pieprz

Przygotowanie:
Śledzie moczymy całą noc w wodzie.
Jajka gotujemy na twardo. Warzywa obieramy i gotujemy na miękko (buraczki osobno).
Marchew, buraczki i jajko ścieramy na grubych oczkach. Ziemniaki i ogórka kroimy w kostkę. Śledzie na mniejsze kawałki około 1 cm  x 2 cm. Cebulę i szczypiorek drobno siekamy.
2 łyżki majonezu mieszamy z musztardą i kurkumą.
Na dno słoiczka wykładamy kolejno warstwy: buraczki, sos majonezowo - musztardowo, ziemniaki, śledzie, śmietanę która solimy i pieprzymy, marchewkę, ogórka, pozostały majonez,  jajka i posypujemy szczypiorkiem z cebulką, posypujemy solą i pieprzem.



Komentarze

  1. Pysznie!
    Lubię takie kompozycje śledziowe.

    OdpowiedzUsuń
  2. Bardzo ładnie prezentuje się w tym słoiczku :)

    OdpowiedzUsuń
  3. bardzo estetyczna forma podania ;) na pewno każdy z gości ucieszyłby się na widok takiego przysmaku podanego w słoiczku tylko i wyłącznie należącego do niego... Uwielbiam kompozycję śledzia i buraczków!

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. 😊dziekuje 😊ja dotąd za buraczkami średnio przepadałam, ale po tej sałatce zmieniłam o nich zdanie-sa pyszne !😄

      Usuń

Prześlij komentarz

Kurczak w sosie słodko - kwaśnym

Najlepsze ciasto z jabłkami

Zobacz także:

Deser bueno

Kociołek węgierski z pulpetami

Sałatka z tuńczykiem, kukurydzą i ogórkiem

Ciasto krówka na biszkopcie

Ciasto popapraniec