Domowa granola jest zdecydowanie lepsza od tej, którą kupujemy w sklepie,bo wiemy co w niej jest i sami możemy modyfikować jej zawartość dokładając różnych owoców czy orzechów.
Najlepiej smakuje z jogurtem naturalnym. To bardzo pożywne drugie śniadanie do pracy czy szkoły.
Składniki:
3 łyżki płatków owsianych górskich
3 łyżki płatków owsianych żytnich
łyżka otrąb pszennych,
2 garście suszonych owoców i orzechów (banany, kokos, orzech laskowy, orzech włoski, rodzynki, pomarańcza ...) - dowolne wg własnych upodobań
3 duże łyżki miodu
Przygotowanie:
Piekarnik nagrzewamy do 160 stopni.
Blachę piekarnika wykładamy papierem do pieczenia.
Wszystkie składniki mieszamy razem.
Wykładamy na blachę i w miarę równomiernie rozkładamy.
Pieczemy 10 minut, następnie wyjmujemy i mieszamy, aby z z każdej strony nabrała ładnego złotego koloru i wkładamy na kolejne 10 minut.
Po tym czasie wyjmujemy granolę z piekarnika i studzimy.
Na koniec przekładamy do zamykanego słoiczka.
Najlepiej smakuje z jogurtem naturalnym. To bardzo pożywne drugie śniadanie do pracy czy szkoły.
Składniki:
3 łyżki płatków owsianych górskich
3 łyżki płatków owsianych żytnich
łyżka otrąb pszennych,
2 garście suszonych owoców i orzechów (banany, kokos, orzech laskowy, orzech włoski, rodzynki, pomarańcza ...) - dowolne wg własnych upodobań
3 duże łyżki miodu
Przygotowanie:
Piekarnik nagrzewamy do 160 stopni.
Blachę piekarnika wykładamy papierem do pieczenia.
Wszystkie składniki mieszamy razem.
Wykładamy na blachę i w miarę równomiernie rozkładamy.
Pieczemy 10 minut, następnie wyjmujemy i mieszamy, aby z z każdej strony nabrała ładnego złotego koloru i wkładamy na kolejne 10 minut.
Po tym czasie wyjmujemy granolę z piekarnika i studzimy.
Na koniec przekładamy do zamykanego słoiczka.
To musi być pyszne no i zdrowe.
OdpowiedzUsuńPozdrawiam serdecznie.
Bardzo dobre 😊polecam 😄
UsuńNa pewno pyszne i zdrowe! Ale czy taki deser nie wychodzi zbyt suchy?
OdpowiedzUsuńWychodzi chrupiący 😁dlatego najlepiej jeść z jogurtem 😉
Usuń