Lasagne bologne

Chociaż przepis na lazanię pojawił się już jakiś czas temu na blogu, postanowiłam go nieco udoskonalić, a rezultaty możecie podziwiać poniżej.




Składniki:
ok 12 płatów makaronu lasagne
2-3 łyżki dobrej jakości przecieru pomidorowego
puszka pomidorów krojonych
duża cebula
2 duże marchewki
600 gram mięsa wieprzowo - wołowego
300 g ulubionego sera u mnie gouda
łyżeczka przyprawy do mięsa mielonego
2 łyżki bazylii suszonej
łyżeczka oregano
sól pieprz

beszamel:
3 łyżki masła
szklanka mleka
3 łyżki mąki
szczypta gałki muszkatołowej
szczypta soli łyżka masła

dodatkowo: dwie łyżki masła

Przygotowanie:

Marchewkę obieramy i ścieramy na drobnych oczkach na tarce.
Cebulę drobno siekamy podsmażamy na małej ilości tłuszczu do zeszklenia się cebuli.
Dodajemy mięso mielone oraz marchewkę i smażymy kilka minut. Na koniec dodajemy bazylię, oregano, sól, pieprz oraz przecier pomidorowy i pomidory w puszce. Dokładnie mieszamy.

Masło roztapiamy, dodajemy mąkę, mieszamy, żeby się nie przypaliło. Następnie stopniowo dodajemy mleko cały czas mieszając. Zagotowujemy. Dodajemy sól i gałkę muszkatałową.

Dno naczynia żaroodpornego smarujemy łyżką masła oraz wykładamy niewielką ilość sosu beszamelowego następnie układamy płaty makaronu tak aby na siebie nachodziły, na nie wykładamy sos pomidorowy z mięsem oraz niewielką ilość sera, ponownie beszamel, który przykrywamy makaronem.
Układamy warstwy do momentu skończenia składników pamiętając by na sam wierzch wyłożyć: sos beszamelowy oraz małe kawałeczki masła, które posypujemy dużą ilością startego sera.

Pieczemy pod przykryciem przez około 40 minut w temp. 200 stopni.

Komentarze

  1. Kocham lasagne. Twoje wygląda cudownie. ;)
    https://jaglusia.wordpress.com/

    OdpowiedzUsuń
  2. ohh lasagne, coś pysznego :-)

    OdpowiedzUsuń

Prześlij komentarz

Kurczak w sosie słodko - kwaśnym

Najlepsze ciasto z jabłkami

Zobacz także:

Deser bueno

Kociołek węgierski z pulpetami

Sałatka z tuńczykiem, kukurydzą i ogórkiem

Ciasto krówka na biszkopcie

Ciasto popapraniec