Puszyste, małe plauszki na leniwe śniadanko, czy też na wynos na przekąskę. Bardzo fajnie komponują się z owocami i syropem klonowym lub miodem.
Składniki:
szklanka mąki
1/4 szklanki cukru pudru
1 1/4 szklanki maślanki
2 jajka
2 łyżeczki proszku do pieczenia,
50 g masła
szczypta soli
Przygotowanie:
Masło rozpuszczamy i studzimy.
Wszystkie składniki łączymy ze sobą za pomocą trzepaczki.
Smażymy małe placuszki na rozdrzanej patelni na rumiano na małym ogniu (gdy z jednej strony tworzą się małe pęcherzyki - można przewrócić na drugą stronę).
Najlepiej smakują na ciepło, ale na zimno też są pyszne!
Składniki:
szklanka mąki
1/4 szklanki cukru pudru
1 1/4 szklanki maślanki
2 jajka
2 łyżeczki proszku do pieczenia,
50 g masła
szczypta soli
Przygotowanie:
Masło rozpuszczamy i studzimy.
Wszystkie składniki łączymy ze sobą za pomocą trzepaczki.
Smażymy małe placuszki na rozdrzanej patelni na rumiano na małym ogniu (gdy z jednej strony tworzą się małe pęcherzyki - można przewrócić na drugą stronę).
Najlepiej smakują na ciepło, ale na zimno też są pyszne!
Puszyste naleśniki zawsze dobre :)
OdpowiedzUsuńJakie pyszne placuszki. Chętnie się skuszę. :)
OdpowiedzUsuń