Chleb z naczynia żaroodpornego

Pyszny domowy chleb. Chrupiąca skórka, mięciutki środek. Koniecznie musicie spróbować zrobić go sami w domu.

Składniki:
345 g mąki pszennej typ 480
200 g mąki żytniej typ 2000
25 g świeżych drożdży
łyżka oleju,
półtorej łyżki soli,
łyżeczka curku,
1 1/2 szklanki ciepłej woedy

Przygotowanie:
Drożdże mieszamy z cukrem, zalewamy połową szklanki wody oraz dodajemy łyżkę mąki. Mieszamy, odstawiamy na 10 min, żeby drożdże zaczęły pracować.
Mąki mieszamy z solą, olejem, zaczynem z drożdży oraz pozostałą szklanką ciepłej wody.
Mieszamy - najlepiej za pomocą łyżki.
Wkładamy do dużej miski - ciasto urośnie - na całą noc do lodówki przykrywając folią spożywczą.

Stolnicę podsypujemy lekko mąką, wyjmujemy ciasto i chwilę zagniatamy na kształt bochenka chleba. Przykrywamy ściereczką i odkładamy na około 30minut.

Do zimnego piekarnika wkładamy naczynie żaroodporne i nagrzewamy piekarnik do 200 stopni.
Po tym czasie wyjmujemy naczynie i wkładamy do niego wyrośnięty chleb.
Pieczemy pod przykryciem przez 30 minut. Następnie zdejmujemy przykrywkę i pieczemy kolejne 20minut.
Chleb będzie upieczony, gdy uderzając w niego nożem, będzie wydawał pusty odgłos.


Komentarze

  1. Ooo będę musiała ten przepis wypróbować. W weekend się za niego zabiorę.
    Dzięki i pozdrawiam :)

    OdpowiedzUsuń

Prześlij komentarz

Kurczak w sosie słodko - kwaśnym

Najlepsze ciasto z jabłkami

Zobacz także:

Deser bueno

Kociołek węgierski z pulpetami

Sałatka z tuńczykiem, kukurydzą i ogórkiem

Ciasto krówka na biszkopcie

Ciasto popapraniec