Keks cytrusowy z białą polewą




Składniki:
(na blachę długą 35 cm x 8 x 12cm)

ciasto:
2 3/4 szklanki mąki
3 jajka
3/4 szklanki oleju
1/2szklanki mleka
sok z jednej pomarańczy
1/2szklanki cukru
3 łyżeczki proszku do pieczenia
200 g kandyzowanej skórki pomarańczy
100 g kandyzowanej skórki cytryny

polewę
100g masła
1/3szklanki mleka
okolo 6-7 łyżek mleka w proszku
1/2 szklanki cukru

Przygotowanie:

Ciasto
Mieszamy suche składniki w jednej misce, a w drugiej mokre.
Dodajemy suche do mokrych i mieszamy intensywnie. Na koniec wrzucamy kandyzowane owoce.
Pieczemy 65-70 minut w temp. 170 stopni.
Ciasto studzimy w formie.
Polewa
Masło rozpuszczamy z mlekiem i cukrem.
Podgrzewamy nie doprowadzając do wrzenia.
Dodajemy mleko w proszku i mieszamy - najlepiej trzepaczką, żeby nie było grudek.
Ciepłą polewamy ciasto.


Komentarze

Prześlij komentarz

Kurczak w sosie słodko - kwaśnym

Najlepsze ciasto z jabłkami

Zobacz także:

Deser bueno

Kociołek węgierski z pulpetami

Sałatka z tuńczykiem, kukurydzą i ogórkiem

Ciasto krówka na biszkopcie

Ciasto popapraniec