Papryka konserwowa na zimę

Czas na paprykę! Zamykamy ją w słoikach na zimę! Możemy ją dodać potem do pizzy, na kanapkę, do zapiekanek, sałatek.




Składniki:
na 4 słoiczki po ok 330 - 400 ml

4 papryki (2 żółte, 2 czerwone)
ok 1200 ml wody
250 ml octu 10%
po kilka ziaren na słoiczek: ziela angielskiego, pieprzu czarnego, gorczycy
po 2 liście laurowe na słoik,
1/3 szklanki cukru,
4 łyżki soli,
łyżeczka czubata papryczki słodkiej

Przygotowanie:

Słoiki dokładnie myjemy i osuszamy.
Paprykę oczyszczamy i kroimy na kawałki.



Do wody dodajemy sól, cukier, papryczkę, ocet. Mieszamy i zagotowujemy.
Do słoiczków wkładamy paprykę, ziarenka pieprzu, gorczycy, ziela oraz liść laurowy.
Zalewamy gorącą zalewą, mocno zakręcamy.

Pasteryzujemy (do garnka z gorącą wodą wkładamy słoiki - oda musi być na około 7/8 wysokości słoików; trzymamy około 10 minut od zagotowania. Wyjmujemy i odwracamy do góry dnem. Studzimy. Trzymamy w zaciemnionym miejscu.)




#MyVictorinox 


Komentarze

Prześlij komentarz

Kurczak w sosie słodko - kwaśnym

Najlepsze ciasto z jabłkami

Zobacz także:

Deser bueno

Kociołek węgierski z pulpetami

Sałatka z tuńczykiem, kukurydzą i ogórkiem

Ciasto krówka na biszkopcie

Ciasto popapraniec