Mój pierwszy makowiec - ciasto drożdżowe, puszyste i maślane, w kształcie gwiazdy. Bardzo ładnie wygląda na świątecznym stole.
Składniki:
ok 350 g mąki,
70 g cukru,
3 łyżki masła,
ok 100ml mleka,
15-17 g świeżych drożdży,
1 jajko,
1 żółtko,
szczypta soli
masa makowa z puszki ok 350g,
2 łyżki kandyzowanej skórki pomarańczy,
szczypta soli
masa makowa z puszki ok 350g,
2 łyżki kandyzowanej skórki pomarańczy,
Przygotownie:
Mleko podgrzewamy. Dodajemy łyżkę cukru, drożdże oraz 100 g mąki. Mieszamy. Odstawiamy na 30minut.
Masło rozpuszczamy, studzimy.
Jajko i żótko ucieramy z cukrem na białą masę, Dodajemy masło, pozostałą mąkę, szczyptę soli oraz zaczyn drożdżowy. Wyrabiamy na gładką i elastyczną masę. W razie potrzeby podsypać mąką.
Odstawiamy pod przykryciem na godzinę w ciepłe miejsce.
Masę makową mieszamy ze skórką pomarańczową.
Następnie ciasto dzielimy na 4 części. Rozwałkowujemy każdą część na wielkość okrągłej formy (ok 26 cm).
Dno i boki formy wykładamy papierem do pieczenia.
Zdejmujemy obręcz.
Wykładamy pierwszą część ciasta na dno, na którą wykładamy 1/3 masy makowej. Przykrywamy nią drugą wartswą ciasta, następnie masą makową, ponownie ciasto i pozostałą masę, całość przykrywamy ostatnią warstwą ciasta.
Ciasto - jeśli wystaje poza obręcz - odkrawamy.
Na środek ciasta kładziemy szklankę do góry nogami.
Za pomocą noża dzielimy na 16 części - naciamy od szklanki.
Bierzemy po dwa kawałki ciasta i wywijamy po dwa razy na zewnętrzą stronę. Wyrównujemy. Zakładamy obręcz, zdejmujemy szklankę.
Wkładamy do nagrzanego do 200 stopni pielarnika. Pieczemy około 30minut - do zarumienienia ciasta.
Wyjmyjemy z piekarnika i owijamy folią aluminiową.
Przed podaniem, gdy ciasto całkiem ostygnie posypujemy cukrem pudrem.
Jajko i żótko ucieramy z cukrem na białą masę, Dodajemy masło, pozostałą mąkę, szczyptę soli oraz zaczyn drożdżowy. Wyrabiamy na gładką i elastyczną masę. W razie potrzeby podsypać mąką.
Odstawiamy pod przykryciem na godzinę w ciepłe miejsce.
Masę makową mieszamy ze skórką pomarańczową.
Następnie ciasto dzielimy na 4 części. Rozwałkowujemy każdą część na wielkość okrągłej formy (ok 26 cm).
Dno i boki formy wykładamy papierem do pieczenia.
Zdejmujemy obręcz.
Wykładamy pierwszą część ciasta na dno, na którą wykładamy 1/3 masy makowej. Przykrywamy nią drugą wartswą ciasta, następnie masą makową, ponownie ciasto i pozostałą masę, całość przykrywamy ostatnią warstwą ciasta.
Ciasto - jeśli wystaje poza obręcz - odkrawamy.
Na środek ciasta kładziemy szklankę do góry nogami.
Za pomocą noża dzielimy na 16 części - naciamy od szklanki.
Bierzemy po dwa kawałki ciasta i wywijamy po dwa razy na zewnętrzą stronę. Wyrównujemy. Zakładamy obręcz, zdejmujemy szklankę.
Wkładamy do nagrzanego do 200 stopni pielarnika. Pieczemy około 30minut - do zarumienienia ciasta.
Wyjmyjemy z piekarnika i owijamy folią aluminiową.
Przed podaniem, gdy ciasto całkiem ostygnie posypujemy cukrem pudrem.
Komentarze
Prześlij komentarz