Deser mascarpone z rumem i czekoladą

Pyszny deser zrobiony z serka mascarpone, przekładany biszkoptami nasączonymi rumem, z masą czekolady i maku. Koniecznie musicie spróbować to zrobić sami w domu!



Skladniki:
125 g serka mascarpone
2 jajka
podłużne biszkopty - około 10 -12 sztuk
2 łyżki cukru
3 kopiaste łyżki masy makowej z puszki
100 g czekolady mlecznej
kakao do posypania
2-3 kieliszki rumu

Przygotowanie:

70 g czekolady roztapiamy i łączymy z masą makową. Podgrzewamy i studzimy.

Białka oddzielamy od żółtek i ubijamy na sztywną pianę. Żółtka ucieramy z cukrem. Dodajemy stopniowo serek, cały czas miksując. Na sam koniec delikatnie łyżka dodajemy białka i mieszamy .

Na dno skoczków wykładamy po 2 połamane biszkopty. Nasączamy rumem. Wykładamy dwie łyżki masy mascarpone, trochę masy makowej, ponownie biszkopty i nasączamy rumem, dwie łyżki masy mascarpone.
Wkładamy do lodówki na 30 minut.
Roztapiamy pozostałe 30g czekolady. Polewamy nią wierzch naszego deseru, posypujemy kakao i wstawiamy do lodówki na noc.


Komentarze

Prześlij komentarz

Kurczak w sosie słodko - kwaśnym

Najlepsze ciasto z jabłkami

Zobacz także:

Deser bueno

Kociołek węgierski z pulpetami

Sałatka z tuńczykiem, kukurydzą i ogórkiem

Ciasto krówka na biszkopcie

Ciasto popapraniec