Babka bardzo wilgotna, pachnąca budyniem, ajerkoniakiem. Polecam nie tylko na święta!
Składniki:
2 szklanki mąki,
1/2 szklanki oleju
1/2 szklanki cukru,
opakowanie budyniu waniliowego bez cukru,
2 łyżeczki proszku do pieczenia.
2 jajka,
kilka kropel aromatu waniliowego,
3/4 szklanki mleka
szczypta soli,
polewa:
kieliszek ajerkoniaku,
6 czubatych łyżek cukru pudru
łyżka wody
płatki migdałów do posypania
Przygotowanie:
Białka oddzielamy od żółtek. Ubijamy z dodatkiem soli. Następnie powoli dosypujemy cukier, zmniejszając obroty, kolejno żółtka jaj i również stopniowo aromat waniliowy i olej. Mieszamy tylko do połączenia się składników.
W drugiej misce przesiewamy mąkę wraz z proszkiem do pieczenia i budyniem.
Dodajemy po łyżce, dwie, do masy jajecznej, którą mieszamy za pomocą łyżki - najlepiej drewnianej.
Gotową masę przelewamy do formy.
Wkładamy do nagrzanego do 180 stopni piekarnika i pieczemy około 35 - 40 minut (do tzw. suchego patyczka).
Ciasto studzimy w formie, a następnie wyjmujemy.
Gdy wystygnie przygotowujemy lukier. Mieszamy cukier wraz z wodą, ajerkoniakiem do uzyskania jednolitej masy. Polewamy nią ciasto oraz posypujemy płatkami migdałów.
Składniki:
2 szklanki mąki,
1/2 szklanki oleju
1/2 szklanki cukru,
opakowanie budyniu waniliowego bez cukru,
2 łyżeczki proszku do pieczenia.
2 jajka,
kilka kropel aromatu waniliowego,
3/4 szklanki mleka
szczypta soli,
polewa:
kieliszek ajerkoniaku,
6 czubatych łyżek cukru pudru
łyżka wody
płatki migdałów do posypania
Przygotowanie:
Białka oddzielamy od żółtek. Ubijamy z dodatkiem soli. Następnie powoli dosypujemy cukier, zmniejszając obroty, kolejno żółtka jaj i również stopniowo aromat waniliowy i olej. Mieszamy tylko do połączenia się składników.
W drugiej misce przesiewamy mąkę wraz z proszkiem do pieczenia i budyniem.
Dodajemy po łyżce, dwie, do masy jajecznej, którą mieszamy za pomocą łyżki - najlepiej drewnianej.
Gotową masę przelewamy do formy.
Wkładamy do nagrzanego do 180 stopni piekarnika i pieczemy około 35 - 40 minut (do tzw. suchego patyczka).
Ciasto studzimy w formie, a następnie wyjmujemy.
Gdy wystygnie przygotowujemy lukier. Mieszamy cukier wraz z wodą, ajerkoniakiem do uzyskania jednolitej masy. Polewamy nią ciasto oraz posypujemy płatkami migdałów.
Pysznie wygląda ta babeczka. Z polewą ajerkoniakową jeszcze nie próbowałam :)
OdpowiedzUsuń