Od dawna już myślałam, żeby zrobić taką małą słodkość na śniadanie! I w końcu jest :)
Składniki:
100 g ryżu,
400-450 ml mleka,
opakowanie cukru z wanilią (prawdziwą) 12g,
1/2 dojrzałego banana,
szczypta soli,
maliny - około 80-100g
płatki migdałów do posypania
Przygotowanie:
Ryż przelewamy zimą wodą.
400 ml mleka podgrzewamy, dodajemy sól, cukier i ryż.
Mieszamy.
Gotujemy na małym ogniu, co jakiś czas mieszając, szczególnie pod koniec, żeby nie przywarło do garnka, przez około 20-25 minut. Możemy też dodać trochę mleka jeśli ryż za szybko wciągnie wodę.
Zestawiamy z ognia, odstawiamy pod przykryciem na około 10 minut.
Banan kroimy w kostkę, dodajemy do ryżu.
Przekładamy do miseczek/słoiczków, układamy na wierzchu maliny i posypujemy płatkami migdałów.
Pyszne na ciepło i na zimno :)
Komentarze
Prześlij komentarz