Placki na maślance

Puszyste, mięciutkie placki na maślance. Nie za słodkie, idealne na podwieczorek lub leniwe weekendowe śniadanie. Koniecznie podawać ze świeżymi owocami - chociaż i bez nich są pyszne!


Składniki:
3/4 szklanki maślanki,
3 łyżki mąki,
łyżeczka proszku do pieczenia,
1 jajko,
płaska łyżka cukru,
łyżka oleju
maliny,
borówki amerykańskie

Przygotowanie:
Do maślanki dodajemy jajko, olej i cukier, mieszamy. Następnie dodajemy przesiane przez sito mąkę oraz proszek do pieczenia. Mieszamy za pomocą trzepaczki.
Na bardzo rozgrzaną patelnię wykładamy ciasto: po 2 łyżki na jednego placka zachowując odstępy. 
Smażymy przez około 2,5 - 3 minuty z każdej strony za złocisto -brązowy kolor.

Podajemy z malinami i borówkami



Komentarze

Prześlij komentarz

Kurczak w sosie słodko - kwaśnym

Najlepsze ciasto z jabłkami

Zobacz także:

Deser bueno

Kociołek węgierski z pulpetami

Sałatka z tuńczykiem, kukurydzą i ogórkiem

Ciasto krówka na biszkopcie

Ciasto popapraniec