Schab faszerowany warzywami

Propozycja na tak zwane danie jednogarnkowe - schab pieczony z warzywami. Duże danie dla całej rodziny - na co dzień i od święta.


Składniki:
ok 1,3 kg schabu bez kości,
pół dużej cukinii,
3 duże pieczarki,
średniej wielkości cebula,
pół papryki żółtej,
pół papryki czerwonej,
kilka obranych ząbków czosnku,
sól, pieprz majeranek

Przygotowanie:
Schab oczyszczamy z błon i nadmiaru tłuszczu.
Nacinamy, ale nie do końca na plastry około 2 cm.
Dokładnie solimy i pieprzymy, również w nacięciach.
Pieczarki, cebulę, cukinię, paprykę kroimy w plastry  - około 1 cm grubości, czosnek jeśli są większe ząbki kroimy na pół.
Do nacięć wkładamy warzywa - tak jak na zdjęciu.


Całość posypujemy majerankiem.
Wszystkie warzywa mogą nam się nie zmieścić do schabu - wtedy wkładamy je razem z mięsem do naczynia żaroodpornego, aby upiekły się razem z nim.
Pieczemy w nagrzanym do 200 stopni piekarniku przez godzinę pod przykryciem, następnie zdejmujemy przykrywkę i dopiekamy jeszcze 15 minut.


Komentarze

Kurczak w sosie słodko - kwaśnym

Najlepsze ciasto z jabłkami

Zobacz także:

Deser bueno

Kociołek węgierski z pulpetami

Sałatka z tuńczykiem, kukurydzą i ogórkiem

Ciasto krówka na biszkopcie

Ciasto popapraniec