Omlet z pomidorami

Puszysty omlet z pomidorami: świeżymi i suszonymi - pyszne i bardzo sycące śniadanie.

Składniki:
na 2 porcje:

3 duże jajka,
łyżka mąki,
szczypta soli,
łyżeczka bazylii,
łyżeczka oregano,
pomidory suszone w oleju,
2-3 pomidory koktajlowe,
pomidor żółty podłużny
łyżka masła

Przygotowanie:
Białka oddzielamy od żółtek. Ubijamy ze szczyptą soli na sztywną pianę, dodajemy stopniowo żółtka, delikatnie mieszamy oraz przesianą mąką i przyprawy.
Pomidory koktajlowe kroimy na pół, żółte w plastry, a suszone możemy dać całe lub w mniejszych kawałkach.
Na rozgrzaną patelnię z połową łyżki masła, dajemy połowę masy, układamy część pomidorów.
Smażymy na małym ogniu przez około 4 minut - następnie za pomocą talerza, zsuwając omlet, przekładamy na drugą stronę i smażymy jeszcze około 2 minut.
Czynność powtarzamy przy drugim omlecie.


Komentarze

Kurczak w sosie słodko - kwaśnym

Najlepsze ciasto z jabłkami

Zobacz także:

Deser bueno

Kociołek węgierski z pulpetami

Sałatka z tuńczykiem, kukurydzą i ogórkiem

Ciasto krówka na biszkopcie

Ciasto popapraniec