Budyniowe ciasto owocowe

Ciasto z masą budyniową, kruszonką i owocami. Pyszne, nie za słodkie, mięciutkie - najlepiej smakuje schłodzone.



Składniki:
na formę około 25 x 26 cm

spód ciasta:
1/3 szklanki cukru,
 półtorej szklanki mąki,
200g margaryny do pieczenia,
2 łyżeczki proszku do pieczenia,
opakowanie cukru wanilinowego,
4 jajka,

400 g truskawek,
ok 80 g borówek amerykańskich,
garść malin,

masa budyniowa:
2 budynie śmietankowe,
2 łyżki cukru,
750 ml mleka,

kruszonka:
25 g masła,
50 g maki,
50 g cukru

Przygotowanie:

Spód  ciasta:
Żółtka ucieramy z cukrem oraz margaryną (musi być miękka, ale nieroztopiona). Dodajemy proszek do pieczenia, mąkę i cukier wanilinowy. Mieszamy.
Białka ubijamy na sztywną pianę. Dodajemy stopniowo do ciasta. Mieszamy do połączenia się składników.

Truskawki kroimy na mniejsze kawałki.

Masa budyniowa:
Budynie rozrabiamy w szklance mleka. Pozostałe podgrzewamy, dodajemy rozmieszamy budyń oraz cukier. Podgrzewamy i mieszamy do momentu, gdy masa zacznie gęstnieć

Kruszonka:
Do masła dodajemy cukier oraz mąkę - za pomocą opuszków palców łączymy składniki.

Do formy wyłożonej papierem do pieczenia przekładamy masę ciasta (spód), następnie układamy owoce, które zalewamy budyniem i posypujemy kruszonką.
Pieczemy w nagrzanym do 180 stopni piekarniku przez około 55 minut - grzanie góra dół.



Komentarze