Ciasto z masą budyniową, kruszonką i owocami. Pyszne, nie za słodkie, mięciutkie - najlepiej smakuje schłodzone.
Składniki:
na formę około 25 x 26 cm
spód ciasta:
1/3 szklanki cukru,
półtorej szklanki mąki,
200g margaryny do pieczenia,
2 łyżeczki proszku do pieczenia,
opakowanie cukru wanilinowego,
półtorej szklanki mąki,
200g margaryny do pieczenia,
2 łyżeczki proszku do pieczenia,
opakowanie cukru wanilinowego,
4 jajka,
400 g truskawek,
ok 80 g borówek amerykańskich,
garść malin,
masa budyniowa:
2 budynie śmietankowe,
2 łyżki cukru,
750 ml mleka,
kruszonka:
25 g masła,
50 g maki,
50 g cukru
Przygotowanie:
Spód ciasta:
Żółtka ucieramy z cukrem oraz margaryną (musi być miękka, ale nieroztopiona). Dodajemy proszek do pieczenia, mąkę i cukier wanilinowy. Mieszamy.
Białka ubijamy na sztywną pianę. Dodajemy stopniowo do ciasta. Mieszamy do połączenia się składników.
Białka ubijamy na sztywną pianę. Dodajemy stopniowo do ciasta. Mieszamy do połączenia się składników.
Truskawki kroimy na mniejsze kawałki.
Masa budyniowa:
Budynie rozrabiamy w szklance mleka. Pozostałe podgrzewamy, dodajemy rozmieszamy budyń oraz cukier. Podgrzewamy i mieszamy do momentu, gdy masa zacznie gęstnieć
Kruszonka:
Do masła dodajemy cukier oraz mąkę - za pomocą opuszków palców łączymy składniki.
Do formy wyłożonej papierem do pieczenia przekładamy masę ciasta (spód), następnie układamy owoce, które zalewamy budyniem i posypujemy kruszonką.
Pieczemy w nagrzanym do 180 stopni piekarniku przez około 55 minut - grzanie góra dół.
Komentarze
Prześlij komentarz