Schab w sosie pieczarkowym z koperkiem, zabielony śmietaną 30%.
Idealny do makaronu!
Składniki:
schab bez kości ok 1 kg,
300 g pieczarek,
duża cebula,
3 ząbki czosnku,
pęczek koperku,
330g śmietany 30%,
sól, pieprz czosnkowy, pieprz czarny
2 łyżki masła
Przygotowanie:
Schab kroimy na 1cm plastry - lekko rozklepujemy, solimy z obu stron, posypujemy pieprzem czosnkowym.
Obsmażamy na maśle po minucie z obu stron.
Przekładamy do garnka, zalewamy około 700 ml wody, dodajemy grubo cebulę - pokrojoną w grubą kostkę oraz czosnek w plastrach.
Dusimy na małym ogniu przez około godzinę.
Pieczarki kroimy w plastry - dodajemy do mięsa, gotujemy jeszcze 20 minut,
dodajemy posiekany koperek, zabielamy śmietaną - pozostawiamy na małym ogniu jeszcze około 10 minut - po tym czasie mięso i pieczarki powinny być miękkie.
Doprawiamy do smaku solą oraz pieprzem czarnym
Komentarze
Prześlij komentarz