Jajka faszerowane szpinakiem z dodatkiem sera i jogurtu. Pyszna, wiosenna propozycja przekąski, nie tylko na świąteczny stół.
Składniki:
12 jajek M,
ok 300 g mrożonego szpinaku,
150 g sera sałatkowego półtłustego,
łyżka jogurtu,
2 ząbki czosnku,
sól, pieprz,
olej,
natka pietruszki do dekoracji,
Przygotowanie:
Jajka gotujemy na twardo. Obieramy, kroimy na pół, wyjmujemy żółtka.
Szpinak rozmrażamy, odsączamy z nadmiaru wody, wrzucamy na rozgrzaną patelnię z łyżką oleju.
Dodajemy przeciśnięty przez praskę czosnek, podsmażamy 3-4 minuty, studzimy.
Dodajemy rozdrobniony ser sałatkowy, jogurt oraz żółtka - mieszamy do uzyskania jednolitej masy - możemy także zblendować. Doprawiamy do smaku solą oraz pieprzem.
Wypełniamy białka jajek przygotowanym farszem. Dekorujemy natką pietruszki.
Komentarze
Prześlij komentarz