Jajka faszerowane szpinakiem

Jajka faszerowane szpinakiem z dodatkiem sera i jogurtu. Pyszna, wiosenna propozycja przekąski, nie tylko na świąteczny stół.


Składniki:

12 jajek M,

ok 300 g mrożonego szpinaku,

150 g sera sałatkowego półtłustego,

łyżka jogurtu,

2 ząbki czosnku,

sól, pieprz, 

olej,

natka pietruszki do dekoracji,

 

Przygotowanie:

Jajka gotujemy na twardo. Obieramy, kroimy na pół, wyjmujemy żółtka.

 Szpinak rozmrażamy, odsączamy z nadmiaru wody, wrzucamy na rozgrzaną patelnię z łyżką oleju.

Dodajemy przeciśnięty przez praskę czosnek, podsmażamy 3-4 minuty, studzimy.

Dodajemy rozdrobniony ser sałatkowy, jogurt oraz żółtka - mieszamy do uzyskania jednolitej masy - możemy także zblendować. Doprawiamy do smaku solą oraz pieprzem.

Wypełniamy białka jajek przygotowanym farszem. Dekorujemy natką pietruszki.


Komentarze