Kotleciki z cukinii - grillowane, podane w sosie pomidorowym z pieczarkami. Pyszna bezmięsna, wege propozycja na pyszny obiad.
Składniki:3 cukinie około 800g,
5 dużych pieczarek ok 250 g,
duża cebula,
2 jajka,
3 łyżki bułki tartej,
puszka pomidorów krojonych - 400g,
2 czubate łyżeczki koncentratu pomidorowego,
łyżeczka oregano,
łyżeczka słodkiej papryki,
szczypta czosnku w proszku (lub mały ząbek świeżego),
sól, pieprz,
łyżka oliwy,
50 ml wody
Przygotowanie:
Cukinie myjemy, ścieramy na drobnych oczkach, dodajemy łyżkę soli, mieszamy. Zostawiamy na 30 minut w tym czasie cukinia puści wodę, którą należy odsączyć.
Dodajemy jajka, bułkę tartą, pół cebuli bardzo drobno pokrojonej, szczyptę pieprzu. Mieszamy za pomocą łyżki, ciasto będzie dość luźne.
Na patelnię grillową lub grilla elektrycznego wykładamy po łyżce masy formując placuszki.
Smażymy na rumiany kolor z obu stron na średniej mocy.
Na patelnię wrzucamy drugą połówkę drobno pokrojonej cebuli, podsmażamy na oliwie przez 2 minuty, dodajemy pokrojone w plastry pieczarki, podsmażamy na małym ogniu pod przykryciem przez 8 minuty, dodajemy pomidory, koncentrat, przyprawy (oregano, czosnek, papryczkę, pieprz) oraz wodę.
Dusimy przez 3-4 minuty.
Całość możemy podać z kleksem śmietany.
Gratuluję!! Ten przepis mnie zaintrygował i mam zamiar wykonać go w Thermomixie i może uda mi się dać relację z wyniku na Facebooku i Insta i oznaczyć od kogo przepis pochodzi oczywiście :) Serdecznie pozdrawiam ;) Iwona https://thermokuchnia.pl/przepisy/
OdpowiedzUsuńŚwietne danie dla wege i nie tylko. Bardzo dziękuję za przepis.
OdpowiedzUsuńCzęsto robię placki z cukinii, więc następnym razem wypróbuję razem z sosem.
OdpowiedzUsuńZ chęcią spróbuję. Bardzo apetycznie wygląda.
OdpowiedzUsuńPierwszy raz widzę taki przepis, ale bardzo lubię rożne eksperymenty w kuchni :) na pewno pojawi się w następnym tyg. w moim domu.
OdpowiedzUsuńTen komentarz został usunięty przez autora.
OdpowiedzUsuń