Placki z cukinii z pieczarkami

 Pyszne placuszki z cukinii z dodatkiem pieczarek - fajny dodatek do mięsnego obiadu lub jako przekąska z dipem jogurtowym / ziołowym.


Składniki:

2 średniej wielkości cukinie,

250 g pieczarek,

2 jajka,

5 łyżek mąki pszennej,

sól, pieprz

olej


Przygotowanie:

Cukinię myjemy, odcinamy końcówki, ścieramy na grubych oczkach. Posypujemy łyżeczką soli, odstawiamy, aby puściła wodę, którą odsączamy.

Pieczarki ścieramy na małych oczkach, podsmażamy na bardzo niewielkiej (a najlepiej bez) ilości oleju przez 3-4 minut, aby odparował nadmiar wody.

Do cukinii dodajemy pieczarki, jajka, mąkę, szczyptę pieprzu.

Wszystko razem mieszamy. Smażymy na niewielkiej ilości tłuszczu na bardzo rozgrzanej patelni, nakładając po około łyżce na placek.

Smażymy na średnim ogniu na rumiano z obu stron.


Komentarze

  1. Pyszne placuszki. Z pieczarkami chętnie wypróbuję. :)

    OdpowiedzUsuń
  2. Pychota. Placki to moje ulubione danie z cukinii.

    OdpowiedzUsuń

Prześlij komentarz