Danie obiadowe z mięsem z łopatki, suszonymi grzybami, które podkręcają smak, pieczarkami, papryką, ogórkiem kiszonym i cebulą. Podajemy z kluskami śląskimi, pampuchami lub z ziemniakami.
Składniki:
500 g mięsa z łopatki,
250 g małych pieczarek,
duża czerwona papryka,
3 małe cebule,
15 g suszonych grzybów,
duży ogórek kiszony,
sól, pieprz,
duża szczypta majeranku,
duża szczypta słodkiej papryki wędzonej
łyżka masła
3-4 liście laurowe,
kilka ziaren ziela angielskiego,
300 ml bulionu
Przygotowanie:
Mięso kroimy w małą kostkę. Podsmażamy przez 10 minut na łyżce masła. Następnie dodajemy obraną, grubo pokrojoną cebulę, suszone grzyby, zalewamy bulionem, dodajemy ziele i liście laurowe. Dusimy na małym ogniu przez 20 minut.
Następnie dodajemy pokrojoną w kostkę paprykę, przekrojone na pół pieczarki. Mieszamy, dodajemy pieprz, majeranek i słodką paprykę. Dusimy do miękkości mięsa. Na koniec dajemy pokrojonego w kostkę ogórka kiszonego - podgrzewamy jeszcze przez 5-7 minut. Doprawiamy ewentualnie do smaku solą.
Komentarze
Prześlij komentarz