Filet z kurczaka po włosku

 Filet z kurczaka owinięty w boczek z dodatkiem szybkiego i łatwego sosu pomidorowego z bazylią i mozzarellą. Świetnie smakuje podany z grubym makaronem.


Składniki:

500 g filetu z kurczaka,

100 g boczku w plastrach,

pomidory w puszce krojone w soku pomidorowym,

duży malinowy pomidor,

łyżeczka suszonej bazylii,

łyżeczka oregano,

garść liści świeżej bazylii,

kulka sera mozzarella,

sól, pieprz ziołowy,

łyżka masła

 

Przygotowanie: 

Filety dzielimy na 2-3 części, posypujemy sola oraz pieprzem ziołowym. Każdy filet układamy na plasterku boczku i zawijamy.
Smażymy z każdej stronie na bardzo rozgrzanej patelni z dodatkiem masła, na średnim ogniu przez około 4 minuty z każdej strony. Pod koniec smażenie posypać bazylią.
Zdejmujemy z patelni.
Pomidora sparzyć, obrać ze skórki, wrzucić na rozgrzaną patelnię po smażeniu mięsa wraz ze świeżą bazylią, suszonymi przyprawami oraz pomidorami w puszce i szczyptą soli.
Mieszamy i gotujemy około 3-4 minuty.
Następnie przekładamy mięso do sosu, dodajemy pokrojoną w plastry mozzarellę, przykrywamy pokrywką i gotujemy na małym ogniu przez 5 minut.


Komentarze

  1. Smacznie wygląda. Nigdy nie robiłam takiej piersi

    OdpowiedzUsuń
  2. Robiłam, ale nie owijałam w boczek. Z chęcią spróbuję, myślę że boczek zmieni smak i będzie jeszcze pyszniej

    OdpowiedzUsuń
  3. Ale smakowicie! Coś innego niż moje dotychczasowe dania z kurczakiem. ;)

    OdpowiedzUsuń

Prześlij komentarz