Filet z kurczaka owinięty w boczek z dodatkiem szybkiego i łatwego sosu pomidorowego z bazylią i mozzarellą. Świetnie smakuje podany z grubym makaronem.
Składniki:
500 g filetu z kurczaka,
100 g boczku w plastrach,
pomidory w puszce krojone w soku pomidorowym,
duży malinowy pomidor,
łyżeczka suszonej bazylii,
łyżeczka oregano,
garść liści świeżej bazylii,
kulka sera mozzarella,
sól, pieprz ziołowy,
łyżka masła
Przygotowanie:
Filety dzielimy na 2-3 części, posypujemy sola oraz pieprzem ziołowym. Każdy filet układamy na plasterku boczku i zawijamy.
Smażymy z każdej stronie na bardzo rozgrzanej patelni z dodatkiem masła, na średnim ogniu przez około 4 minuty z każdej strony. Pod koniec smażenie posypać bazylią.
Zdejmujemy z patelni.
Pomidora sparzyć, obrać ze skórki, wrzucić na rozgrzaną patelnię po smażeniu mięsa wraz ze świeżą bazylią, suszonymi przyprawami oraz pomidorami w puszce i szczyptą soli.
Mieszamy i gotujemy około 3-4 minuty.
Następnie przekładamy mięso do sosu, dodajemy pokrojoną w plastry mozzarellę, przykrywamy pokrywką i gotujemy na małym ogniu przez 5 minut.
Smacznie wygląda. Nigdy nie robiłam takiej piersi
OdpowiedzUsuńPolecam - jest bardzo smaczna :)
UsuńRobiłam, ale nie owijałam w boczek. Z chęcią spróbuję, myślę że boczek zmieni smak i będzie jeszcze pyszniej
OdpowiedzUsuńTak boczek robi tu dobra robotę 😁
UsuńAle smakowicie! Coś innego niż moje dotychczasowe dania z kurczakiem. ;)
OdpowiedzUsuń