Bezglutenowa pizza z patelni z papryką i szynką

 Puszysty spód, ulubione dodatki jak papryka, szynka, cebula i pyszna "pizza" z patelni gotowa.



Składniki:

na patelnię 28 cm

5 jajek L,

łyżka majonezu,

300 g sera Gouda + ok 50g

pół cebuli,

pół papryki,

100 g szynki konserwowej,

2 kabanosy,

2 łyżeczki koncentratu pomidorowego,

sól,

2 łyżki masła


Przygotowanie:

Paprykę i cebulę kroimy w kostkę - podsmażamy przez kilka chwil aby delikatnie zmiękły - zdejmujemy z patelni. Kabanosa kroimy w plastry, część szynki w małą kostkę a część zostawiamy w całych plastrach

Ser ścieramy na tartce. 300 g mieszamy razem z jajkami i majonezem - dodajemy dużą szczyptę soli.

Na patelnię dodajemy masło, a następnie wylewamy masę jajeczną - ważne, żeby patelnia była bardzo dobrze rozgrzana. Smażymy na małym ogniu pod przykryciem przez około 8 minut.

Po tym czasie za pomocą przykrywki lub talerza  obracamy na drugą stronę.
Układamy wszystkie dodatki na wysmarowany koncentratem (lub ketchupem) placek, posypujemy 50 g sera żółtego. Przykrywamy i zostawiamy na kolejne 5-6 minut aż ser nam się ładnie rozpuści.




Komentarze