Ciasto bez pieczenia na biszkoptach z masą z soku typu kubuś, słodkimi brzoskwiniami, galaretką cytrynową oraz bitą śmietaną posypaną gorzką czekoladą dla równowagi smaku.
polecam też bardziej klasyczną wersję KUBUŚ
oraz wersję z MALINAMI
Składniki:
na blachę 24x24 cm
12 okrągłych biszkoptów,
900 ml soku typu "Kubuś",
3 budynie śmietankowe,
brzoskwinie z puszki bez soku,
2 galaretki cytrynowe,
330 ml śmietany 36%,
3 łyżki cukru pudru,
100 g gorzkiej czekolady
Przygotowanie:
Z soku odlewamy ok 200 ml soku w którym rozrabiamy budynie.
Pozostałą część podgrzewamy, dodajemy budyń, mieszamy co jakiś czas na małym ogniu, aż masa zacznie gęstnieć.
Dno formy wykładamy biszkoptami, wylewamy masę, odstawiamy do ostygnięcia.
Galaretkę cytrynową rozrabiamy w 700 ml ciepłej wody.
Brzoskwinie kroimy w plastry, układamy na masie budyniowej.
Tężejącą galaretkę wykładamy na owoce.
Śmietanę ubijamy wraz z cukrem pudrem przez około 5 minut na wysokich obrotach.
Wykładamy na stężałą galaretkę.
Posypujemy startą gorzką czekoladą.
Odstawiamy do lodówki na noc.
Wygląda bardzo apetycznie! :-)
OdpowiedzUsuńZapraszam na moje social media:
www.truskawkowa-fiesta.blogspot.com
www.facebook.com/truskawkowa.fiesta
www.instagram.com/truskawkowa_fiesta
Pozdrawiam