Smażone placuszki cukiniowe z dodatkiem marchewki i natki pietruszki.
Będą świetnie smakowały np. z sosem grzybowym.
Składniki:
średniej wielkości cukinia,
średniej wielkości marchewka,
jajko,
kulka sera mozzarella,
pęczek natki pietruszki,
3 łyżki mąki,
sól, pieprz,
olej
Przygotowanie:
Cukinię myjemy i ścieramy na małych oczkach, odsączamy nadmiar wody.
Dodajemy starą na małych oczkach marchewkę, drobno posiekaną natkę, dużą szczyptę soli, pieprz, jajko, startą mozzarellę oraz mąkę. Wszystko razem mieszamy.
Jeśli masa jest zbyt wodnista dodać jeszcze trochę mąki.
Na rozgrzaną patelnie z niewielką ilością oleju wykładamy za pomocą łyżki nasze placki.
Smażymy na średnim oleju na złoto - rumiany kolor z obu stron.
Wygląda bardzo apetycznie! :-)
OdpowiedzUsuńZapraszam na moje social media:
www.truskawkowa-fiesta.blogspot.com
www.facebook.com/truskawkowa.fiesta
www.instagram.com/truskawkowa_fiesta
Pozdrawiam
:):)
Usuń