Schab z kapustą, cebulą i pieczarkami

 Pieczony schab z młodą kapustą, cebulą i pieczarkami, posypany świeżą natką pietruszki. Pięknie pachnie podczas pieczenia i super smakuje. Łatwe i szybkie w przygotowaniu danie obiadowe.


Składniki:

ok 700 g schabu,

pół główki małej kapusty,

duża cebula,

300 g pieczarek - u mnie brązowe,

sól, pieprz,

łyżeczka rozmarynu, cząbru oraz czosnku w proszku

masło

natka pietruszki


Przygotowanie:

Schab kroimy na plastry. Posypujemy z obu stron solą, pieprzem oraz pozostałymi przyprawami.
Smażymy przez minutę z każdej strony na maśle.
Kapustę siekamy, cebulę i pieczarki kroimy w plastry.
Na dno naczynia żaroodpornego wkładamy cebulą z kapustą solimy, następnie schab i pieczarki na wierzch.
Naczynie żaroodporne musi być z przykryciem.
Wkładamy do nagrzanego do 200 stopni piekarnika na 25-30 minut.
Przed podaniem posypujemy posiekaną natką pietruszki.



Komentarze