Powidła śliwkowe z piekarnika

 Powidła śliwkowe, które robią się same! Nie trzeba mieszać i pilnować, aby się nie przypaliły w garnku.
Pysze, słodkie - jako dodatek do ciast, na kanapkę czy słodki podwieczorek.


Składniki:

2 kg śliwek,

od ½ do ¾ szklanki cukru (w zależności od tego jak słodkie są śliwki),

łyżka cynamonu


Przygotowanie:

Piekarnik nagrzewamy do 180 stopni.

Owoce dokładnie myjemy i osuszamy.
Kroimy na pół, usuwamy pestki oraz ogonki.
Większe śliwki kroimy na cztery części.

Przekładamy do naczynia żaroodpornego, posypujemy cukrem i cynamonem - mieszamy.

Wstawiamy do nagrzanego piekarnika na 3 godziny bez przykrycia.
W tym czasie nie mieszamy śliwek!

Po tym czasie wyjmujemy powidła z piekarnika i dopiero wtedy mieszamy.

Do wyparzonych i osuszonych słoików przekładamy gorące powidła. Dokładnie zamykamy słoiki.
Jeśli mają postać kilka miesięcy dobrze będzie je zapasteryzować.
W innym wypadku po wystudzeniu wkładamy do lodówki. W takim stanie powinny wytrzymać kilka tygodni.


Komentarze