Powidła śliwkowe, które robią się same! Nie trzeba mieszać i pilnować, aby się nie przypaliły w garnku.
Pysze, słodkie - jako dodatek do ciast, na kanapkę czy słodki podwieczorek.
Składniki:
2 kg śliwek,
od ½ do ¾ szklanki cukru (w zależności od tego jak słodkie są śliwki),
łyżka cynamonu
Przygotowanie:
Piekarnik nagrzewamy do 180 stopni.
Owoce dokładnie myjemy i osuszamy.
Kroimy na pół, usuwamy pestki oraz ogonki.
Większe śliwki kroimy na cztery części.
Przekładamy do naczynia żaroodpornego, posypujemy cukrem i cynamonem - mieszamy.
Wstawiamy do nagrzanego piekarnika na 3 godziny bez przykrycia.
W tym czasie nie mieszamy śliwek!
Po tym czasie wyjmujemy powidła z piekarnika i dopiero wtedy mieszamy.
Do wyparzonych i osuszonych słoików przekładamy gorące powidła. Dokładnie zamykamy słoiki.
Jeśli mają postać kilka miesięcy dobrze będzie je zapasteryzować.
W innym wypadku po wystudzeniu wkładamy do lodówki. W takim stanie powinny wytrzymać kilka tygodni.
Komentarze
Prześlij komentarz