Zupa dyniowa z pieczonej dyni

 Kremowa, delikatna zupa dyniowa z dodatkiem marchewki i pomidora! To kolejna jesienna propozycja na tę sezonową zupę.



Składniki:

1,7 kg dyni Hokkaido (waga przed wydrążeniem),

duża marchewka,

2 średnie pomidory,

ok 1 l bulionu,

sól, pieprz


Przygotowanie:

Dynię myjemy, wydrążamy środek. Kroimy na kawałki (nie obieramy ze skóry)
Układamy na blaszce do pieczenia wyłożoną papierem do pieczenia.

Marchew obieramy, kroimy w plasterki - dodajemy do dyni.

Wstawiamy do nagrzanego do 180 stopni piekarnika na około 25 - 30 minut aż warzywa będą miękkie.

Pomidory sparzyć, obrać ze skóry, pokroić w kostkę.
Wszystkie warzywa mieszamy razem, zalewamy gorącym bulionem. Blendujemy na gładką masę.
Doprawiamy do smaku solą i pieprzem.
Podajemy ze śmietaną lub prażonymi pestkami dyni.


Komentarze