Kremowa, delikatna zupa dyniowa z dodatkiem marchewki i pomidora! To kolejna jesienna propozycja na tę sezonową zupę.
Składniki:
1,7 kg dyni Hokkaido (waga przed wydrążeniem),
duża marchewka,
2 średnie pomidory,
ok 1 l bulionu,
sól, pieprz
Przygotowanie:
Dynię myjemy, wydrążamy środek. Kroimy na kawałki (nie obieramy ze skóry)
Układamy na blaszce do pieczenia wyłożoną papierem do pieczenia.
Marchew obieramy, kroimy w plasterki - dodajemy do dyni.
Wstawiamy do nagrzanego do 180 stopni piekarnika na około 25 - 30 minut aż warzywa będą miękkie.
Pomidory sparzyć, obrać ze skóry, pokroić w kostkę.
Wszystkie warzywa mieszamy razem, zalewamy gorącym bulionem. Blendujemy na gładką masę.
Doprawiamy do smaku solą i pieprzem.
Podajemy ze śmietaną lub prażonymi pestkami dyni.
Komentarze
Prześlij komentarz