Naleśniki z serem żółtym i parówką

 Szybkie, łatwe w przygotowaniu danie ze składników, które z pewnością macie w domu. Można podać z dowolnymi dodatkami: ketchupem, sosem, warzywami.


Składniki
na 5 naleśników patelnia 28 cm:

ok 150 g mąki,

ok 300 ml mleka,

2 jajka,

duża szczypta soli,

olej do smażenia

pół łyżeczki proszku do pieczenia,

5 parówek,

ser żółty: 10 dużych plasterków,

łyżka masła


Przygotowanie:

Do mleka dodajemy jajka, sól, proszek do pieczenia, stopniowo mąkę i mieszamy do połączenia się składników. Odstawiamy na 10-15 minut. W razie gdyby ciasto było zbyt gęste lub jeszcze za rzadkie dodać odpowiednio trochę mleka lub mąki.

Na rozgrzanej patelni z niewielką ilością oleju smażymy naleśniki z obu stron.
Gdy już będziemy mieli usmażone wszystkie naleśniki - na każdym z nich kładziemy po plasterku sera, przekrojoną na pół parówkę i drugi plasterek sera.
Składamy jak krokiety: boki do środka i zwijamy w rulon.

Na patelnię dodajemy masło, układamy naleśniki obok siebie. Podgrzewamy na małym ogniu z obu stron przez 2-3 minuty.

Komentarze