Truskawki zasypane cukrem, zamknięte w słoiczkach do domowej spiżarni. Świetnie sprawdzą się na kompot zimą lub jako dodatek do ciast.
Składniki:
na 4 słoiki po 300 ml
1 kg truskawek (waga bez szypułek),
160 g cukru
Przygotowanie:
Przygotowujemy słoiki: dokładnie myjemy oraz suszymy - także nakrętki.
Jeśli owoce są bardzo duże, kroimy na pół.
Truskawki wcześniej umyte i bez szypułek przekładamy do rondelka zasypujemy cukrem, odstawiamy na 3 godziny, aby puściły sok - co jakiś czas należy przemieszać.
Następnie podgrzewamy przez około 10 minut, aby truskawki pozostałe całe.
Ciepłe przekładamy do słoików wraz z sokiem - od razu zakręcamy oraz odwracamy do góry dnem. Pozostawiamy do całkowitego wystudzenia.
Przechowujemy w chłodnym miejscu.
Komentarze
Prześlij komentarz