Truskawki z cukrem w słoiku na zimę

 Truskawki zasypane cukrem, zamknięte w słoiczkach do domowej spiżarni. Świetnie sprawdzą się na kompot zimą lub jako dodatek do ciast.



Składniki:

na 4 słoiki po 300 ml


1 kg truskawek (waga bez szypułek),

160 g cukru


Przygotowanie:

Przygotowujemy słoiki: dokładnie myjemy oraz suszymy - także nakrętki.

Jeśli owoce są bardzo duże, kroimy na pół. 

Truskawki wcześniej umyte i bez szypułek przekładamy do rondelka zasypujemy cukrem, odstawiamy na 3 godziny, aby puściły sok - co jakiś czas należy przemieszać.

Następnie podgrzewamy przez około 10 minut, aby truskawki pozostałe całe.

Ciepłe przekładamy do słoików wraz z sokiem - od razu zakręcamy oraz odwracamy do góry dnem. Pozostawiamy do całkowitego wystudzenia.

Przechowujemy w chłodnym miejscu.

 


Komentarze

Ciasto jesienny BIT

Pomidory faszerowane tuńczykiem

Najlepsze ciasto z jabłkami

Kiesznki z łososiem

Zobacz także:

Deser bueno

Kociołek węgierski z pulpetami

Sałatka z tuńczykiem, kukurydzą i ogórkiem

Ciasto krówka na biszkopcie

Ciasto popapraniec